Sistem audio ghizi de inchiriat

Cauta interviu turism

  • Categorie

  • Anul si luna
  • Persoana
  • Compania


AGI - Asociatia Ghizilor InfoTravelRomania

Acasa - Interviuri - Interviu cu Adrian Glavan - Secretar General Societatea Ghizilor si Liderilor Montani(SGML)

Interviu cu Adrian Glavan - Secretar General Societatea Ghizilor si Liderilor Montani(SGML)

Data publicare: 25 aprilie 2017
Categorie interviu: Asociatii turism

InfoTravelRomania: Ce reprezinta si ce face SGLM?

Adrian Glavan - SGLM: SGLM este o asociatie profesionala care cuprinde atat ghizi montani cat si lideri montani (ghizi de drumetie montana).

Societatea Ghizilor si Liderilor Montani (SGLM) s-a infiintat informal in 2010, din initiativa mai multor ghizi montani activi profesional, pentru dezvoltarea si perfectionalizarea meseriei de ghid montan conform cerintelor internationale de azi.

Astazi, SGLM este membru al Union of International Mountain Leaders Associations (UIMLA), organizatie profesionala ce reglementeaza la nivel mondial profesia de ”International Mountain Leader” (IML). Un semn ca ghizii montani din Romania (membrii SGLM cel putin), care activeaza pe specificul geografic al muntilor Carpati, sunt cel putin la fel de bine pregatiti ca cei din celelalte tari membre UIMLA.

Imagine 1

InfoTravelRomania: Cum poti deveni ghid montan si unde gasim o lista cu acesti ghizi? Unde sunt ei afisati ca sa putem apela la ei atunci cand urcam pe munte?

Adrian Glavan - SGLM: Poti deveni dreptul legal de a conduce grupuri pe munte daca participi si finalizezi un curs de specializare autorizat ANC.

Ghidul montan format in tara, indiferent de formator (SGLM sau alte entitati), in acest moment nu are competente recunoscute international.

Pentru competente internationale, in Romania exista un singur curs acreditat si recunoscut pe plan extern: cursul de Lider Montan International(IML) cu durata de 2 ani, organizat de SGLM.

Ghidul Montan National are competentele necesare pentru toate tipurile de activitati turistice montane in Carpatii romanesti, inclusiv:

-Drumetie de vara si de iarna (pe rachete);
- Catarare pe stanca (in teren de aventura si escalada);
- Alpinism (inclusiv catarare pe gheata si mixt);
- Schi de tura;

Ghidul Montan poate practica legal meseria in Romania, doar daca apare in baza de date (BD) a Ministerului Turismului.

El poate presta serviciile de ghid montan sub cel putin doua forme legale:

-independent, ca persoana fizica autorizata (PFA sau similar);
-angajat pe postul de ghid montan, in cadrul unei persoane juridice (agentie turistica, ong etc.);

Pentru a-si mentine un nivel ridicat de competenta, este recomandat ca Ghidul Montan sa fie membru al unei asociatii profesionale precum Societatea Ghizilor si Liderilor Montani. Astfel, pe langa multe informatii de specialitate, el poate sa participe la un program periodic de reciclare si ajustare a cunostintelor (CPD) asa cum sunt ele definite de catre SGLM si autoritatile romanesti.


Liderul Montan International (IML) format in Romania de catre Societatea Ghizilor, este recunoscut si calificat sa conduca, sa invete, sa acorde suport si sa instruiasca clientii sai, contra cost sau voluntar, in toate zonele montane din lume, indiferent de anotimp si altitudine, pana la limita zapezii permanente (ghetari).

Fac exceptie zonele montane cu zapada permanenta (ghetarii), precum si zonele unde este nevoie de echipament tehnic de alpinism/catarare pentru inaintare: trasee de alpinism, catarare pe stanca, via ferrata.

Ghetarii pot fi doar ocazional traversati, de-a lungul traseelor de drumetie (trekking) recunoscute national sau international si amenajate ca atare, unde nu este nevoie de coarda si ham pentru inaintare.

Intra in competenta unui lider montan international:

-Ascensiuni montane de vara pe traseele amenajate special cu marcaje, cabluri, punti etc. (drumetie montana);
-Ascensiuni montane de vara in teren neamenajat;
-Ascensiuni de iarna cu sau fara rachete;

Nu intra in competenta liderului montan international:
-nici o forma de schi (de tura, fond sau alpin);
-nici o forma de alpinism (pe zapada, gheata sau mixt);
-nici o forma de urcare pe stanca cu echipament tehnic (catarare sau via ferrata).

Ca formare profesionala, cursul romanesc de pregatire a Liderului Montan International este o specializare internationala (recunoastere a anumitor competente) a Ghidului Montan National (GMN).

Liderul Montan International practica meseria in baza legilor si a regulilor din Romania, precum si a celor din tarile unde lucreaza.

Pentru a-si mentine autorizatia internationala de lider montan, liderul montan trebuie sa fie membru SGLM si sa participe periodic, la un program de reciclare si ajustare a cunostintelor, asa cum sunt ele definite de catre SGLM si autoritatile romanesti, cu aprobarea UIMLA.

In Romania, programul de formare, recunoastere si reciclare IML este organizat exclusiv de catre SGLM, singura organizatie profesionala din tara afiliata UIMLA.

Imagine 2

InfoTravelRomania: De curand a avut loc un teribil accident unde au murit 2 alpinisti celebri. Care este opinia dvs. despre acest accident?

Adrian Glavan - SGLM: Putea fi evitat. Printr-o mai buna pregatire a persoanelor implicate si printr-un management corect al riscului. Printr-o mai buna pregatire a turei - studierea conditiilor meteo, conditiilor nivologice, studierea rutelor alternative, utilizarea echipamentelor de protectie.

Exista un comunicat public din partea noastra, pe care l-am realizat cu scopul informarii corecte si obiective a opiniei publice din Romania.

Imagine 3

InfoTravelRomania: Intr-un interviu audio dl presedinte Marian Anghel declara ca exista ghizi montani neatorizati si numeroase cluburi montane fara licente. Ce facem cu ei? Cine ii controleaza? Cum putem schimba aceste lucruri?

Adrian Glavan - SGLM: Aici e mai mult de discutat….

Situatia este reclamata de mai multi ani de catre mediul profesional montan. De multe ori nu este vorba de oameni nepregatiti, multi conducatori de grupuri au experienta si performante in acest domeniu. Dar refuza sa intre in legalitate, cu toate ca exista o mare varietate de furnizori de formare profesionala cu programe mai lungi sau mai scurte.

Mai exista o problema in afara de ONG-urile care fac turism - lucruri semnalate de colegii din tarile europene - utilizarea de ghizi necalificati de catre agentii de turism din Europa de Est.


Legislatia noastra reglementeaza formele de activitate turistica, dar doar in putine locuri se gasesc referinte la turismul montan. In plus, in teren montan legea este mai greu de aplicat.

Prin simplul fapt ca doar personalul Ministerului Turismului poate face reclamatie catre organele care aplica amenzi (cazul nostru Jandarmeria Montana), limiteaza crunt posibilitatea identificarii faptelor in teren. Intelegem faptul ca personalul ministerului este restrins.

Am solicitat prin doua memorii crearea unui grup de lucru special in cadrul Ministerul Turismului pentru identificarea in teren a muncii necalificate si sprijin pentru luarea de masuri. Din pacate, se pare ca Ministerul Turismului nu doreste sa rezolve aceasta problem pentru ca am primit raspunsuri politicoase si cam atat.

De schimbat ceva…ne-am oferit disponibilitatea si cunostiintele pentru aceasta.

InfoTravelRomania: Ce putem face pentru a evita pe viitor asemenea accidente teribile?

Adrian Glavan - SGLM: Educatie, care trebuie sa inceapa inca din scoala primara. Educatie turistica montana care trebuie structurata si aliniata la standardele de pregatire internationale.
Incadrarea grupurilor de turisti doar de catre personal pregatit corespunzator.

Mai multe detalii

Citeste alte interviuri

Citeste alte interviuri din categoria Agentii de turism Asigurari turism Asociatii turism Birouri turism Carduri Cluburi turism Companii aeriene Companii transport Diverse Ghiduri turistice Ghizi de turism Hanuri Hoteluri Inchirieri masini Incoming Romania Ministerul Turismului Pensiuni Reviste turism Site-uri Targuri turism


Comentarii despre pagina: