Sistem audio ghizi de inchiriat

Cauta ghid de turism

  • Nume
  • Specializare

  • Tara domiciliu
    Pentru cautare dupa oras, selectati intai tara!
  • Judet
  • Limbi straine
  • Nivel limba straina

  • Tara cunoscuta

  • Oras cunoscut

  • Regiune cunoscuta

  • Tarif pe zi (euro)
    Minim Maxim
  • Ghid intern (incoming)
  • Ghid extern (outgoing)
  • Sofer
  • Are barca
  • Are masina mica
  • Are minivan (8+1)
  • Are microbuz
  • Sex

AGI - Asociatia Ghizilor InfoTravelRomania

Acasa - Romania - Saline Romania

Lista salinelor din Romania

 

 

România se poate mândri cu peste douăzeci de saline naturale. Iată care sunt cele mai frumoase și mai cunoscute:
1. Salina Turda (judetul Cluj),
2. Salina Praid (judetul Harghita),
3. Salina Slanic Prahova (judetul Prahova),
4. Salina Targu Ocna (judetul Bacau),
5. Salina Ocnele Mari (judetul Valcea),
6. Salina Cacica (judetul Suceava),
7. Salina Ocna Sibiului (judetul Sibiu),
8. Salina Ocna Dej (judetul Cluj),
9. Salina Ocna Mures (judetul Alba),
10. Salina Ocna Sugatag (judetul Maramures).

 

Salina Turda - cea mai mare si mai frumoasa salina din Romania (in top 4 obiective turistice din Romania dupa Casa Poporului, Castelul Peles si Castelul Bran).

salina Turda

 

Turiștii de pretutindeni au confirmat și confirmă în mod constant acest lucru » Salina Turda este unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice subterane din lume. Concepută în zilele noastre ca un muzeu neobișnuit și inedit de istorie a mineritului în sare, mina de sare aflată în zona Durgău – Valea Sărată din Turda datează încă din secolul XVII!

 

Salina Turda este de recunoscută pentru dimenisunile sale, dar şi pentru numărul mare de atracţii turistice pe care îl include. Turiştii au la dispoziţie un centru de tratament performant, dar şi locuri de joacă cu mini-golf, biliard, carusel şi popice. Una dintre cele mai cunoscute atracţii este lacul de la nivelul inferior, pe care poţi face plimbări cu barca.

 

Salina Turda este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj (MCPN, 2010). Îmbinarea armonioasă între mediul natural și sărat al minei cu elementele de design minimaliste și moderne creează o atmosferă unică. Accesul în Salina Turda se face prin moderna clădire a Centrului Turistic Salina – Durgău, aflată pe Aleea Durgăului, nr. 7. În trecut, până în anul 2010, intrarea în salină se făcea prin galeria de acces Franz Josef, de pe str. Salinelor.

 

PROGRAM
Salina Turda se închide din 14 martie 2020! Măsura este luată în contextul pandemiei de coronavirus. Conducerea Salinei Turda a luat decizia de a închide obiectivul turistic începând din 14 martie, până în data de 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire a măsurii.

Program de vizitare: Luni-Duminica intre orele 09.00-16.00.
Program functionare: Luni-Duminica intre orele 09.00-17.00, ultima intrare la ora 16.00.
Vizită turistică (tarif/pers.)
Adulți - 40 lei
Pensionari*, Copii, elevi, studenți** - 20 lei lista completa

 

Salinele nu sunt doar atracții turistice, pentru vizitatorii care admiră spectacolul creat de depunerea sării, ci și destinații pentru speleoterapie.

 

Tratamentul terapeutic în saline este din ce în ce mai recomandat pentru cei care au nevoie de efectele binefăcătoare ale sării asupra organismului. Efectul sării asupra sistemul respirator este binecunoscut, pentru că reduce iritația ce produce tusea, ba chiar ajută mult la recuperarea de astm bronsic, bronșite cronice, sinuzite. De asemenea, salinele pot fi de ajutor și în curele de mineralizare a organismului, precum și în curele de prevenire și tratare a răcelilor ușoare.

 

Temperatura dintr-o salină este constantă, încadrându-se de obicei între 11-16 grade Celsius, cu umiditate mare, de peste 70%. Posibilitatea de activare a alergiilor este mică, deoarece în saline aeropoluanții sunt rari, la fel ca și germenii patogeni.

 

Salina Praid

salina Praid

 


Principala atractie in Praid este Salina Praid, izvor de sanatate pentru cei cu probleme respiratorii dar si loc inedit de vizitat. E fantastic spun eu ca la 120 de metri sub pamant, in plin zacamant de sare, sa ai posibilitatea de a servi o cafea sau un ceai, de a te ruga intr-o minibiserica amenajata aici, de a afla mai multe despre salina si minerit din minimuzeul amenajat aici. E ca un adevarat orasel amenajat intr-o imensa pestera cu jocuri si jucarii pentru copii de toate varstele.

Din 2012 aici functioneaza si un parc de aventura, menit sa le testeze curajul si indemanarea celor mici.

 

Salina Praid este una dintre salinele extrem de bine amenajate din ţara noastră, în care turiştii pot participa la o mulţime de evenimente, precum festivaluri şi spectacole de teatru. Galeriile salinei includ un spaţiu dedicat artei, o biserică, un teren de joacă cu diverse atracţii atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari, şi un muzeu dedicat sării şi mineritului.

 

PROGRAM
Salina Praid se închide din 14 martie 2020! Măsura este luată în contextul pandemiei de coronavirus. Conducerea Salinei Praid a luat decizia de a închide obiectivul turistic începând din 14 martie, până în data de 31 martie 2020, cu posibilitatea de prelungire a măsurii.
Program de vizitare: Luni-Duminica intre orele 08.00-16.00 (ultima intrare la ora 14.50). Autobuzul intră în salină de două ori într-o oră.

Adulți - 30 lei (luni - vineri), 35 lei (sambata si duminica).
Copii, elevi, studenți** - 20 lei (luni - vineri), 25 lei (sambata si duminica) lista completa.

 

Salina Slanic Prahova

Salina Slănic Prahova- Mina Unirea
✅️Începuturile istoriei salinei Slănic Prahova datează din jurul anului 1685, an în care spătarul Mihail Cantacuzino a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare şi astfel, vrând să deschidă o mină, a cumpărat moşia Slănic.
În anul 1713 spatarul Cantacuzino doneaza mosia sa din Slanic împreună cu ocnele de sare Mănăstirii Coltea din București.
✅️Adâncimea maximă a minei este de 217 m, iar camerele sale în formă trapezoidală măsoară 55 m înălțime, suprafața totală a minei fiind de aproximativ 80.000 mp. Înălțimea unei săli este de 70 m.
Mina Unirea este rezultatul excavării a 2,9 mil. m3 zăcământ de sare care a creat cavităţi cu volume gigantice: 14 camere cu profil trapezoidal.
✅️Acest “palat de sare”, a fost deschis vizitării în anii ‘70, iar microclimatul este constant și de nereprodus la suprafață: temperatură de 12-13º C, umiditate relativă a aerului de 50-60%, radioactivitate la limita de detecție, presiune atmosferică cu 18 mmHg mai mare decât la suprafață, concentrație mare de aerosoli naturali salini, lipsa alergenilor vegetali, raritatea germenilor condiționat-patogeni și lipsa celor patogeni.
✅️ Poat fi admirate: Echipamente de salvare a minorilor, echipamente de exploatare, Lacul sărat cu cascadă, busturile lui Decebal, Traian și Burebista, un basorelief a lui Mihai Viteazul și bustul lui Mihai Eminescu.

Aceasta mină de sare este atracția centrală a staţiunii balneo-climaterice Slănic. Este una dintre cele mai mari saline din ţara noastră şi o destinaţie importantă pentru turismul de tratament din regiune. Baza turistică din interiorul minei Unirea include terenuri de sport, un centru de tratament, locuri de joacă pentru copii, o pistă de carting şi multe altele.

 


Salina Targu Ocna


Situată în inima Moldovei salina Tg. Ocna atrage o mulţiume de turişti în regiune prin numeroasele sale atracţii turistice din interior şi din împrejurimi. Baza turistică a salinei este locul în care turiştii se pot bucura de activităţi de agrement, de jocuri şi de sporturi. La aceasta se adaugă şi alte atracţii în interior, cum ar fi Biserica Sf. Varvara, sala de spectacole şi pista de carturi.


Salina Ocnele Mari


Salina Ocnele Mari este situată în staţiunea balneo-climaterică cu acelaşi nume. Aceasta este una dintre cele mai mari din ţara noastră, având o suprafaţă de peste 20000 m². Parcul salinei este şi unul dintre cele mai populare din România, pentru că include o mulţime de atracţii turistice, printre care se numără o biserică şi un muzeu, terenuri de sport, locuri de joacă şi un restaurant.


Salina Cacica


Salina Cacica este situată în localitatea cu acelaşi nume, în partea central-estică a judeţului Suceava, la poalele estice ale Obcinei Mari. Aceasta este deosebită prin vechime, simplitate şi spaţii generoase, pregătite pentru vizitare, dispuse pe mai multe orizonturi. Aerosolii salini cu efecte terapeutice, temperatura constantă de cca. 140C, puritatea şi frumuseţea locului, recomandă salina în orice anotimp pentru relaxare şi agrement. Prin galeriile săpate manual în masivul de sare, se ajunge la adâncimea de 44m, în Grota Piticilor şi în Sala de Bal, săpate manual, fără utilaje.

 

Salina Ocna Sibiului


Este situată la 17 kilometri de Sibiu, iar în zona aceasta se găsesc numeroase lacuri saline declarate monumente ale naturii. Zăcământul de sare de aici a fost exploatat încă de pe timpul romanilor. Aici se află Complexul Balnear Ocna Sibiului cu bază de tratament și bază de agrement.


Salina Ocna Dej


Una dintre cele mai frumoase saline din Transilvania este Salina Ocna Dej. Turiștii o pot vizita doar cu o programare prealabilă, iar intervalul orar pentru vizite este cuprins între 09.00 și 11.00 dimineața. Și aceasta pentru că, spre deosebire de Salina Turda, la Ocna Dej este vorba de o mică activă, care produce o sare de o calitate deosebită.


Salina Ocna Mures


Salina Ocna Mureș este o veche unitate minieră din Ocna Mureș, județul Alba. În afară de exploatarea zăcămintelor de sare gemă de la Ocna Mureș și Războieni-Cetate, Salina Ocna Mureș a avut în ultimele decenii și sarcina exploatării unor zăcăminte de substanțe minerale nemetalifere (zăcământul de calcare de la Poiana Aiudului, zăcământul de nisip cuarțos de la Făgetu Ierii și zăcământul de bentonit de la Ocna Mureș). La Ocna Mureș, ciuperca de sare are o înălțime de cca 1.800 m.


Salina Ocna Sugatag


Localitatea Ocna Sugatag se află la o distanță de 20 km de municipiul Sighet, iar sarea de aici a fost exploatată încă din vremuri străvechi. Izvoarele minerale clororosodice și lacul sărat din zonă au făcut din această comună o stațiune balneară vizitată de sute de turiști.



Comentarii despre pagina: