termeni in baza de date (1 pagini) |
571. Fructe de mare - Sea food Termen consacrat in bucataria internationala desemnand ansamblul molustelor, crustaceelor si animalelor marine comestibile, de talie mica. |
572. Fumatul interzis - No smoking Interdictie afisata in unele spatii publice inchise, prin care se urmareste protejarea nefumatorilor sau evitarea unor pericole de incendiu. |
573. Functie turistica - Tourist Function Expresie a dimensiunii relative a ofertei; caracterizeaza nivelul de dezvoltare turistica a unei zone, respectiv gradul de amenajare (valorificare) a resurselor turistice dintr-o anumita zona.Marimea sa poate fi exprimata in functie de capacitatea echipamentelor turistice de cazare si populatia permanenta a zonei respective. |
574. Functionar de ghiseu - Booking clerk Functionar la companiile maritime si aeriene, insarcinat sa vanda bilete si sa faca rezervarile corespunzatoare de locuri. Termenul se aplica oricarui angajat ce efectueaza aceeasi munca in diverse alte intreprinderi de voiaj sau de transport. |
575. Functionar de ghiseu - Counter clerck Persoana din spatele ghiseului dintr-o gara, agentie de voiaj, a carei sarcina este primirea si servirea clientilor. |
576. Funicular - Funicular railway;Cable car Mijloc de transport ce uneste doua puncte situate la altitudini diferite si se caracterizeaza printr-un circuit de cabine sau vagoane legate pe acelasi cablu; cabina care urca si cea care coboara se echilibreaza incrucisandu-se la jumatatea parcursului. |
577. Furnizor - Contractor Persoana fizica sau juridica care are sarcina sa aprovizioneze cu materiale, produse sau marfuri alte persoane fizice sau juridice. |
578. Fuziune - Merger Unirea unor intreprinderi independente intr-o intreprindere unitara din punct de vedere juridic si economic. Fuziunea poate fi : orizontala- cand se unesc firme cu acelasi profil de activitate; conglomerat- cand are loc unirea unor firme care fabrica produse si servicii de o varietate larga; verticala-cand unirea are loc intre firme care anterior se aflau in relatii de furnizaor-cumparator (de ex.un magazin mare de mobila se uneste cu o firma porducatoare de mobilier). |
579. Gaj - Deposit Garantie reala care consta in afectarea unui lucru miscator, apartinand debitorului sau altei persoane, pentru garantarea executarii obligatiei, creditorul avand drept de a fi platit, in caz de neexecutare, din pretul obtinut prin vanzarea silita a bunului (vezi si garantie, dovada). |
580. Galerie de arta - Art gallery a)Muzeu de arta sau sectie a unui muzeu unde sunt expuse diverse obiecte de arta (mai ales opere de pictura si sculptura);b)Magazin in care se vand oprere de arta. |
581. Gara - Railway station Loc de plecare si sosire a trenurilor; cladire unde sunt instalate serviciile feroviare. |
582. Gara maritima - Marine station Gara situata intr-un port, prevazuta cu toate instalatiile si serviciile necesare imbarcarii si debarcarii pasagerilor, nagajelor acestora, precum si a marfurilor. |
583. Garantie - Guatantee Mijloc prin care se asigura executarea unei obligatii; ceea ce serveste drept asigurare; obligatie in virtutea careia o persoana raspunde de ceva. |
584. Garantie contractuala - Contract warranty Este o clauza specifica contractelor charter sau cu garantie.Garantia este o suma pe care agentia de turism se obliga sa o plateasca hotelului in schimbul punerii la dispozitie de catre acesta, in mod ferm, a unui contingent de locuri predeterminant ca marime si in timp si indiferent de utilizarea efectiva a acestuia este doar partiala.Calculul garantiei foloseste elemente din clauzele anterioare ale contractului: durata, contingent si preturi.Astfel, formula de calcul utilizata curent ete: Garantia Contractuala= Nr zile-nr locuri. tarif/loc. coeficient (de garantare).Numarul de zile coincide cu perioada de punere la dispozitie a cotingentului, iar numarul de lcuri este calculat in functie de marimea contingentului contractual.Numarul de zile este defalcat pe perioade de sezonalitate care corespund unor tarife fiferite.In practica contractelor charter incheiat de agentia de turism din tara, numarul de zile este de aproximativ 100 pentru hotelurile de pe litoral sid e 90 pentru hotelurile dins tatiunile de munte.Coeficientul de garantare, introdus in calcul, poate fi unic sau diferit pe sezonalitati, putand merge chiar sub 50% in perioadele de extrasezon si in jur de 80% in varful de sezon.Marimea acestuia este corelata de prestator cu cea a gradului de ocupare utilizat in fundamentarea tarifelor contractuale si care, la randul sau, are ca repere gradul de ocupare realizat in anul sau anii precedenti si previziunile asupra circelatiei turistice pentru sezonul urmator.Alaturi de tarife si preturi, acest coeficient este un element important al negocierilor intre parti.Prestatorul va urmari un nivel care sa fie cel putin egal cu cel utilizat in antecalculul tarifelor sau care sa-i asigure (in conditiile unei conjuncturi stabile) obtinerea cel putin a aceluias grad de ocupare ca in sezonul care au in compunere si o unitate de alimentatie, garantia poate cuprinde si o parte aferenta serviciilor de masa.Ca marime, aceasta este calculata, de obicei pentru a acoperi o parte din cheltuielile de regie, si anume cisturile fixe pe care unitatea le are pentru a fi "disponibila" in permanenta pentru public, chiar atunci cand nua re clienti.Diferenta intre baremul de masa/zi-turist contractual si valoarea costurilor fixe/zi-turist, se achita in plus fata de garantie, functie de numarul de turisti sositi efectiv sic are au beneficiat de servicii de masa.Prevederi speciale se refera la reduceri de farife pentru spatiile ocupate pete coeficientul de ocupare garantat, prevederi care urmaresc stimularea agentiei de turism in astfel de situatii care sunt deosebit de profitabile pentru hotelier.Platind garantia, agentia de turism isi asuma integral riscul comercializarii contingentului de locuri, toate clauzele contractuale trebuind sa fie gandite in acest context.Trebuie sublimat ca suma respectiva nu constituie o "garantie" pentru hotelier decat daca termenele de achitare (esalonata) a ei asigura in permanenta incasari anticipate fata de prestarea efectiva a serviciilor sau chiar fata de inceputul perioaderi de inchiriere a contingentului. |
585. Garantie,Contract de turism - Guatantee, Tousist agreement Suma pe care agentia de turism se obliga sa o plateasca hotelului in schimbul punerii la dispozitie de catre acesta, in mod ferm, a unui contingent de locuri predeterminat ca marime si in timp, indiferent de utilizarea efectiva a acestora ese doar pariala. |
586. Garderoba - Wardrobe Loc in care se pastreaza imbracamintea clinetilor, in sezonul rece, pe timpul cat acestia sunt in salonul restaurantului.Se afala plasata in hol.Lucratoarea este garderobiera, uneori avand si atributii de lenjereasa. |
587. Gastronomie - Gastronomy Arta de a pregati, a aprecia si a consuma preparate culinare, alese ca aspect, gust si valoare nutritiva, precum si bauturi (vinuri). |
588. Gazda - Hostess Persoana (de sex feminin) care asigura primirea clinetilor intr-un han sau un restaurant. |
589. Gest - Gesture Gesticulatie. |
590. Gheizer - Geyser Izvor intermitent de apa fierbinte si de vapori, de origine vulcanica, care arunca apa, la intervale egale, pana la mare inaltime, sub forma unei coloane. |
591. Gheridon - Side-table Piesa de mobilier utilizata pentru operatii care se efectueaza in fata consumatorului (transare , flambare, filetare, portionare, pregatire), precum si pentru realizarea serviciului propriu-zis.Trebuie sa fie de aceeasi inaltime cu masa. Impropriu, forma "ghiridon" este uneori folosita pentru o masa de serviciu. |
592. Ghetar - Glacier Masa de gheata formata in zonele alpine si in regiunile polare, care se deplaseaza lent, sub influenta gravitatiei, in lungul vailor sau pe pante.(Ghetar plutitor=aisberg). |
593. Ghid (carte) - Guide-book Brosura sau carte care furnizeaza informatii turistice, practice sau artistice. |
594. Ghid (indrumator - Guide-lines Persoana care conduce un grup de turisti, de vizitatori ai unui muzeu etc., dandu-le explicatiile necesare. |
595. Ghid (insotitor) - Tour conductor Persoana angajata de organizatorul turului si care insoteste un grup, indeplinind si functia de ghid.In SUA mai este denummit in mod curent si:"tour director", "leader", "manager". |
596. Ghid (turistic) - Guide Persoana care insoteste un grup de turisti si le prezinta anumite elemente de atractie turistica pe parcursul unui traseu.Persoana are sarcina de a-l informa, conduce si sfatui pe turist inainte sau in timpul calatoriei sale.Acesta sarcina decurge dintr-un acord incheiat fie cu carausul insusi, fie prin intermediul unui organism de turism oficial sau particular ori printr-o agentie de turism.In munti ghidul are sarcina de a conduce si a da sfaturi alpinistilor, "clientii" sai in timpul ascensiunii care se produce sub reponsabilitatea sa totala.In cele mai multe tari exercitarea profesiei de ghid face obiectul unei reglementari care variaza in functie de specialitatea vizata. |
597. Ghid automat - Automatic guide Aparat instalat in anumite locuri de dispozitia publicului, care reproduce automat, la distante, un text inregistrat pentru turisiti. |
598. Ghid de grup turistic - Tour guide Ghid, conducator de grup turistic, persoana care se ocupa de o excursie, persoana care insoteste intr-un tur al orasului. |
599. Ghid insotitor - Courier; Tour conductor Angajat specializat, responsabil al unei agentii de turism sau al unei agentii de turism sau al unei alte organizatii, care insoteste calatorii individuali sau in grup (turistii), punandu-le la dispozitie serviciile comandate cu anticipatie, pentru ca voiajul sa se desfasoare conform programului stabilit. |
600. Ghid interpret - Guide interpreter Agent de turism poliglot, avand cunostinte aprofundate despre istoria si monumentele orasului sau regiunii in care ii insoteste pe turisti. |