Portal turism ce prezinta  piata turistica din Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania RSS InfoTravelRomania.ro Linkedin InfoTravelRomania.ro Pinterest InfoTravelRomania.ro
 
   
cere vacanta ta!
Ghizi turism | Interviu | Evenimente turism | Stiri turism | Targuri Romania | Targuri int | Infotripuri | Lista mestesugari | Agentii turism | Sejururi | Circuite | Hoteluri |
 
  
 Sunteti aici: Acasa - Informatii turism - Dictionar turistic

DICTIONAR TURISTIC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
 

termeni in baza de date (1 pagini)
1. Abonament - Season ticket; Pass
Termenul se aplica in general oricarui document de transport,la pret forfetat,care da dreptul la folosirea unui mijloc de trasport regulat , pe unul sau mai multe trasee,pentru o perioada de timp delimitat.El se aplica ,de asemenea, in conditiile similare de pret si de valabilitate, oricarui document care permite accesul intr-o sala de spectacol, un cazino, la diferite serviciiale unei unitari de cura.
2. Abonament aerian - Airpass
Bilet de calatorie special, platit in avans, care permite efectuarea nelimitata de calatorii cu avionul intr-o tara, pe parcursul unei perioade limitate de timp, anterior stabilita( termen similar cu "abonament de tren" pentru calatoria cu trenul).
3. Abonament cu tarif redus - Half-fare season ticket
Abonament care da dreptul la un numar nelimitat de calatorii, la tarif redus de pana la 50%, pentru o durata determinata.
4. Abonament de calatorie - Travel pass
Document eliberat de o companie de transport si care da dreptul la una sau mai multe calatorii in conditii determinate.
5. Abonament de tren - Railway pass; Train pass
Bilete de calatorie special, platit in avans, care permite efectuarea nelimitata de calatorii cu trenul intr-o tara, pe parcursul unei perioade limitate de timp, anterior stabilita( termen similar cu "abonament aerian" pentru calatoria cu avionul).
6. Abonament de tren pentru voiaj in Benelux - Benelux tourrail pass
Bilet de calatorie pe calea ferata care poate fi folosit 5 zile dintr-o perioada de 17 zile in cadrul tarilor Benelux, valabil in orice gara din aceste tari.
7. Abonament de vacanta - Vacation season ticket
Abonament valabil pentru o anumita perioada de timp, de obicei cea a vacantei.
8. Abonament European pe calea ferata - Eurailpass
Bilet de tren cu regim de abonament pe o anumita perioada, pentru clasa intai, valabil in 17 tari europene(1992) rezidentilor tarilor din afara Europei, cum ar fi cei din Rusia, Turcia, Maroc, Algeria sau Tunisia.Sunt aplicate tarife diferentiate in functie de varsta.
9. Abonament saptamanal - Weekly season ticket
Bilet feroviar valabil 6 zile dintr-o saptamana.In unele tari exista abonament saptamanal pentru transporturile urbane.
10. Acont - Deposit; Earnest money
Suma platita forfetar drept avans pentru serviciile care vor fi prestate.Potrivit legislatiei franceze, spaniole s.s., desemneaza "compensatia contractuala care nu poate fi rambursata daca contractul este anulat din vina persoanei care a platit acontul si care va fi inapoiata dublata daca contractul este anulat din vina persoanei care a primit acontul".
11. Acord de tip "BERMUDA" - Bermuda agreement
Intelegere bilaterala incheiata in 1946 intre Marea Britanie si SUA privind serviciile aeriene intre cele doua tari( renegociata la Bermuda in 1977), care stabilea un model pentru alte intelegeri bilaterale similare; de aceea, este cunoscuta ca tipul de intelegeri "Bermuda".
12. Acord turistic international - International tourism agreement
Act bi- sau multilateral, semnat in numele sau din imputernicirea guvernelor, care constituie cadrul juridic de colaborare in domeniul turismului( schimburi de experienta si de informatii in cea ce priveste perfectionarea fortei de munca, dezvolatarea echipamentelor, promovarea turistica si protectia mediului; reglementari privind schimburile de turisti, efectuarea platilor etc.).Prevederile acordului turistic se reflecta asupra relatiilor dintre organismele si institutiile de turism din tarile semnatare.
13. Acvariu - Oceanarium
Vas sau bazin de sticla sau de ciment cu apa, in care se tin plante sau animale acvatice vii in conditii asemanatoare cu cele din natura.
14. Adaos comercial - Gross profit
Diferenta intre pretul de livrare si pretul cu amanuntul.Se poate calcula fie ca o suma "adaugata" la pretul de livrare(adaos), fie ca o diferenta "scazuta" din pretul cu amanuntul(rabat).Ca valoare, este un procent de 10-20 % din pretul de cumparare.Pe seama lui se asigura recuperarea cheltuielilor de distributie-vanzare si un profit pentru comerciant.
15. Adapost pentru excursionisti - Rest house
Mijloace improvizate de cazare,create in general de organizatii particulare sau institutii publice pentru a compensa absenta hotelurilor in anumite regiuni putin frecventate.Termenul se foloseste in egala masura pentru popasuri de tip han pentru tineret,instalate si administrate de organizatii de tineret pentru membrii lor
16. Adresa(de contact) - Contact Adress
Indicatie,mentiune pe scrisori,colete etc.,care contine numele si domiciliul destinatarului(persoanei care trebuie contactate).
17. Adunare generala a actionarilor - General meeting of shareholders
Organul de conducere a unei societati pe actiuni sau in comandita pe actiuni,in care actionarii isi pot exercita dreptul de vot.Adunarea generala ordinara se intruneste cel putin o data pe an avand ca obiective pricilale:aprobarea sau modificarea bilantului,alegerea administratorilor si cenzorilor, stabilirea bugetului de venituri si cheltuieli si a programului de activitate pentru exercitiul financiar viitor,aprobarea gajarii,inchiderii sau licidarii unei unitati de componenta firmei respective.Adunarea generala extraordinara se intruneste ori de cate ori este nevoie pentru a decide in privinta cresterii capitalului , modificarii societatii,furnizorii cu alte firme , dizolvarii societatii etc. Hotararile adunarilor generale se iau prin votul deschis al actionarilor cu drept de vot
18. Aer liber - Open air
Loc neacoperit,afara din locuinta sau orice spatiu inchis.
19. Aerogara - Air terminal ;Airport terminal
Constructie destinata indeplinirii tuturor formalitatilor legale de plecare si sosirea pasagerilor aerieni si a bagajelor acestora; in general, este un spatiu destinct de aeroport propriu-zis
20. Aeroport - Airport
Amenajare speciala prevazuta cu instalatii si servicii necesare traficului aerian national si international al pasagerilor si marfurilor.
21. Aeroport de destinatie - Airport of arrivals
22. Aeroport de plecare - Departure airport
23. Afaceri(DE~) - Businees(adj)
Activitati comerciale ,industriale sau (mai ales) financiare efectuate cu scopul de a obtine profit.
24. Afisare - Display/Screen
(1)Prezentarea publica a unei actiuni,persoane;(2)Ecran,monitor,parada.
25. Agent - Agent
Persona autorizata de alta persoana(numita principal),sa actioneze in numele si/sau contul acestuia din urma in tranzactiile implicand o terta parte.
26. Agent de primire - Representative;Reception officer
Angajat al unei agentii de voiaj, al unui organism oficial sau privat ,in care rolul esential este sa asiste turistii.
27. Agent de vanzari si/sau rezervari - Counter agent; Booking clerk
Agent care se ocupa,in companiile maritime si aeriene,cu vinderea de bilete si cu rezervarea locurilor corespunzatoare.Agentul face aceeasi munca si in diverse inteprinderi si de transport, ca si in agentii de voiaj(vezi si agenti cu bilete/agenti de rezervari).
28. Agent maritim - Ship agent
a)Persoana fizica desemnata de autoritatile guvernamentale pentru a indeplini intr-un post toate operatiunile si formalitatile prevazute prin lege pentru intrarea si iesirea navelor din porturi; b)Persoana imputernicita de catre armatori pentru a asigura in numele lor ,intr-un anumit post ,toate operatiunile legate de miscarea navelor:iesiri,plecari,aprovizionare,debarcarea pasagerilor,incarcarea si descarcarea marfurilor,relatiile cu administratia locala.
29. Agent tehnic de turism - Travel expert
Persoana specializata cu studierea,punerea la punct si executarea diferitelor munci care formeaza activitatea serviciilor de turism,fie ca este vorba de intrprinderi comerciale(agentii de turism,servicii de turism)sau de organizatii necomerciale(birouri publice de turism).
30. Agenti de bilete/Agentii de rezervari - Tickets agents/Reservations agents
Angajati ai liniilor aeriene.Agentii de bilete fac rezervari,raspund cererilor clientilor si vand bilete de calatorie.Agentii de rezervari fac rezervari si ofera informatii prin telefon.
Eurotrip
 
autocar litoral Grecia 2019
 
Eurotrip
 
Eurotrip
 
vacante cu Jumbo Travel
Esti ghid de turism? inscrie-te acum!
litoral Bulgaria 2018

vacante in Romania

 Inapoi sus
oferte litoral Romania vacante Grecia, vacante in Grecia oferte litoral Bulgaria oferte all inclusive Antalya oferte vacante Ungaria InfoTraveRomania Blog
vacante Italia, sejur Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice
Oferte all inclusive Litoral Bulgaria 2021 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2021; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena;
City break © 2021 All Right Reserved. "InfoTravelRomania" is a registered trademark
Contact | Despre noi | InfoTravelRomania incurajeaza invatamantul romanesc: EvaluareInteractiva.ro