Cauta stire turism

  • Categorie


Prioritatea numarul 1 a Ministerului Turismului este siguranta turistului roman

romana english italiana deutsch espanol francaise magyar rusa
Categorie: Ministerul Turismului
Prioritatea numarul 1 a Ministerului Turismului este siguranta turistului roman
UPDATE 28 decembrie 2017

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi 28 decembrie 2018, decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2017 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 107/1999 privind activitatea de comercializare a pachetelor de servicii turistice. Guvernul a adoptat în august această ordonanță, arătând că agențiile de turism care își desfășoară activitățile pe teritoriul național și comercializează către consumatori persoane fizice pachete de servicii turistice sau componente ale acestora au obligația să asigure furnizarea serviciilor turistice sau rambursarea tuturor plăților efectuate de către sau pe seama turiștilor, în măsura în care respectivele servicii contractate nu sunt furnizate ca urmare a faptului că agenția de turism se află în dificultate financiară, definită potrivit legii.
______________________
Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre: “Trebuie sa ne gandim la cetateni. Prioritatea numarul 1 a Ministerului Turismului este siguranta turistului roman. In acest sens, avem nevoie de un sistem de garantare pentru pachetele de servicii turistice corect, unitar si eficient, care sa suporte inclusiv costurile de repatriere, in cazul aparitiei unor situatii neprevazute. Este obligatia statului roman sa vina cu masuri specifice, avand in vedere ca nu s-a realizat nimic de mai bine de 20 de ani in acest domeniu. Legea privind garantarea pachetelor de servicii turistice reprezinta temeiul legal primar, temei ce va fi urmat de normele de aplicare, sub forma de Hotarare de Guvern. Doar agentiile de turism organizatoare care obtin pentru prima oara o licenta vor suporta contributia initiala, iar nivelul nu poate fi mai mic de 2.000 de euro. Agentiile de turism organizatoare vor declara trimestrial sumele incasate in avans de la turisti si vor depune o declaratie in acest sens pentru a avea o evidenta transparenta a nivelului de incasari, pe baza careia se va calcula cuantumul contributiei la fond. Nu se va inchide nicio agentie din cauza aparitiei acestui fond.”

In data de 18 decembrie 2017 a avut loc o dezbatere publica, condusa de Ministrul Turismului, domnul Mircea Titus Dobre, cu reprezentantii Asociatiei Profesionistilor de Turism din Romania (APTR), pe tema Fondului de garantare a pachetelor turistice, intalnire la care a participat si Directorul General al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), domnul Alexandru Petrescu.

Ministrul Turismului a punctat faptul ca Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 26/2017 pentru modificarea Ordonantei nr. 107/1999 a venit in contextul necesitatii transpunerii Directivei Europene 90/314/CEE, termenul de remediere a deficientelor constatate de Comisia Europeana fiind 31.12.2017. Legea reprezinta temeiul legal primar, actiune premergatoare realizarii normelor de aplicare ce vor fi supuse si dezbaterii publice, concretizate ulterior sub forma de Hotarare de Guvern. Normele de aplicare vor reglementa aspectele privind mecanismul de functionare si administrare a Fondului de garantare si vor fi dezvoltate de Ministerului Turismului si de FNGCIMM.

Reprezentantii APTR au precizat faptul ca sunt in totalitate de acord cu instituirea acestui fond, insa considera ca fiind necesare completari. Ministrul Turismului a evidentiat faptul ca Hotararea de Guvern ce va contine normele de aplicare ale legii se afla in stadiul de proiect prioritar intern, in acest demers toti factorii implicati fiind consultati, cu respectarea in totalitate a procesului de transparenta decizionala.

Directorul General al FNGCIMM, domnul Alexandru Petrescu, a subliniat in cadrul sedintei deschise de astazi ca institutia pe care o reprezinta, cu un istoric recunoscut de performanta, ofera expertiza si neutralitate in cadrul acestui proiect si tot suportul necesar pentru materializarea politicilor publice pe acest segment. Rapiditatea in implementare, dovedita deja in cadrul altor proiecte, precum si eficienta in procesul investitional, prin dezvoltarea de produse conexe ca titlurile de stat si depozitele la banci, transmit soliditate si garantia ca pachetele turistice ale tuturor cetatenilor romani vor fi asigurate in cazul unor evenimente neprevazute.


InfoTravelRomania.ro a participat la aceasta dezbatere publica si este de acord cu decizia ministerului.

Data stire: 27 decembrie 2017
Categorie: Ministerul Turismului
Autor: InfoTravelRomania
Sursa: Ministerul Turismului

Comentarii despre pagina: