Portal turism ce prezinta  piata turistica din Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania RSS InfoTravelRomania.ro Linkedin InfoTravelRomania.ro Pinterest InfoTravelRomania.ro
 
   
cere vacanta ta!
Ghizi turism | Interviu | Evenimente turism | Stiri turism | Targuri Romania | Targuri int | Infotripuri | Lista mestesugari | Agentii turism | Sejururi | Circuite | Hoteluri |
   
 
Sunteti aici: Acasa - Romania - Sibiu judetul Sibiu -

Sibiu, judetul Sibiu

Despre Sibiu
Obiective turistice Sibiu
Fotografii Sibiu
Filme Sibiu
 


Despre Sibiu
- Hermannstadt, vechea denumire

Orasul Sibiu - cel mai vizitat oras din Romania (Brasov ocupa locul 2)
Descriere: alaturi de Cluj-Napoca, Timisoara si Arad, municipiul Sibiu este unul din cele mai frumoase orase transilvanene. Are un farmec aparte, deorece este un "oras muzeu" ce evoca prin zidurile turnului de aparare, bastioanele fostei cetati a Sibiu-lui, vremurile unei frumoase istorii.
orasul Sibiu noaptea
Foto: Piata Mare din Sibiu noaptea.

Orasul pastreaza peste timp amintirea unor oameni de seama ai istoriei, artei si culturii nationale, figuri ilustre din randul celorlalte nationalitati - sasi, maghiari - care au trait si creat pe acste meleaguri pe care le-au considerat dintodea-una patria lor.

Astazi in municipiul Sibiu populatia totala este de 169.670 din care : 158.903 romani, 4.159 maghiari, 5.511 germani, 90 de sasi, 688 de tigani si altii (sursa - Directia Judeteana de Statistica Sibiu ).

Turnul Sfatului din Sibiu
Foto: Turnul Sfatului din Sibiu.

"Orasul vechi", asezat chiar in centru, este inconjurat de zidurile vechii cetati. Prin traditie, Sibiul este impartit in orasul de sus si cel de jos. Sibiul este cunoscut ca un puternic centru turistic cu numeroase si diverse obiective turistice.De asemenea, imprejurimile sale sunt pitoresti si cu locuri atragatoare.

The City of Sibiu
Along with Cluj-Napoca,Timisoara and Arad,the city of Sibiu is one of the most beautiful cities in Transylvania.
The city has a special charm because it is a "museum city" which reminds us of the old times by the walls of its defence tower and the fortifications of the former Sibiu fortress.The city preserves many old houses and building,real of the medieval archtecture.

Sibiu is situated at an altitude of 425 - 450 meters, on the banks of the Cibin river, in a valley that has the Cindrel Mountains in south and the edge of the Transylvania Plateau in north.Its climate is moderate, with average annual temperatures of 9 0 C ( - 3 0 in January and 19 0 in July ).


Obiective turistice Sibiu

1. Piata Mare - " Ringul cel mare" cum i se spunea odinioara, era locul de intalnire, de serbari. Festivitati pitoresti s-au desfasurat aici cu prilejul instalarii conducatorilor cetati. Aici se dadeau mese mari, boi,berbeci si miei intregi se frigeau in piata si vinul se bea din uriase boloboace. Breslasii si ucenicii lor infatisau atunci jocuri populare cu talcuri simbolice.Memorabila a ramas serbarea de la 14 februarie 1582. Aici oamenii se intalneau si se sfatuiau cum sa apere cetatea in vremuri de rastriste.Tot aici multimea privea inmarmurita decapitari,spanzurari si chiar arderi pe rug, pana la sfarsitul secolului XVIII.inapoi la titlu

Devenită, o dată cu evenimentele din decembrie ’89, un simbol, un fel de “kilometrul 0” al Sibiului, Piaţa Mare, una dintre cele mai mari din Transilvania, situată în partea de nord a oraşului, a reprezentat dintotdeauna o veritabilă emblemă a străvechiului burg.

Construită în secolele XIV-XVI, Piaţa Mică din Sibiu, cunoscută şi sub numele de “Ringul cel mic”, aflată în interiorul celei de a doua incinte de fortificaţii a cetăţii, reprezintă vechiul centru comercial al urbei. Piaţa este împărţită în două părţi distincte delimitate de strada Ocnei.

2. Turnul Sfatului este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu.
Are acest nume deoarece apara poarta de intrare în cea de a doua incinta, situata în imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria Sibiului, mentionata în documente la 1324.inapoi la titlu

Turnul Sfatului - este asezat intre P-ta Mare si P-ta Mica. Constructia a fost terminata in anul 1588. Doua bolti il patrund, deschizand drumul spre orasul de jos. Povestea turnului n-a fost lipsita de momente dramatice. Prabusindu-se in 1586 a ingropat sub lespezi pe pictorul Iohan David care incerca sa-i impodobeasca bolta. La recladire i s-a adugat in jurul varfului patru mici turnulete. Prin renovarea din 1824 i s-a redat aspectul de azi.

3. Muzeul "Brukental " - construit pe baza unui plan de un arhitect vienez in jurul anilor 1781 - 1785 in stil baroc tarziu. Portalul din piatra masiva este impodobit deasupra intrarii cu stema lui Samuel Brukenthal.
Coridorul de la intrare este sustinut de coloane puternice de piatra.

Muzeul a fost deschis prima data pentru public in 1817. Galeria de arta cuprinde picturi, lucrari de grafica,
sculpturi din secolul XV-XIX realizate de: Nicolae Grigorescu ("Cap de tiganca"), Stefan Luchian ("Garoafe"), Nicolae Tonitza ("Portret de fata"), Theodor Aman, Ion Andreescu, Theodor Pallady, Iosif Iser.

Palatul Brukenthal
din Piaţa Mare nr. 4 este edificiul cel mai reprezentativ al Sibiului. Această clădire se deosebeşte de marile palate construite în spaţii deschise deoarece este limitat de existenţa parcelelor iniţiale. Palatul a fost construit pe locul a două case medievale. inapoi la titlu

4. Podul Mincinosilor este primul pod de fonta de pe teritoriul actual al Romaniei, realizat in 1859, acesta asigurand accesul in cetate dinspre Orasul de Jos. Legendele legate de numele podului spun ca acesta scartaia la fiecare minciuna spusa de cei care treceau pe el, amanintand sa se rupa sub “greutatea” unei minciuni mai mari.

Podul Minciunilor
Construit pe locul unui turn de poarta al celei de a doua incinte de fortificatii, Podul Minciunilor care leaga cele doua sectoare ale Pietei Mici, permitand legatura dintre Orasul de Jos si Orasul de Sus, este, fara indoiala locul cel mai incarcat de legenda din Sibiu. 

Reprezentand un veritabil simbol al orasului, Podul Minciunilor a fost reconstruit in anul 1859, la fabrica lui Fredericus Hutte, fiind primul din Romania si al doilea din Europa confectionat din fonta turnata, cu decoratiuni prin traforare si avand la capete doua cercuri mari decorate cu stema Sibiului. 

Podul Minciunilor
este considerat un loc romantic, unde isi dadeau intalnire indragostitii, deşi pe seama acestuia circula cel puţin patru legende. Cea mai aproape de adevar pare a avea la origine o similitudine lingvistica. Din cauza faptului ca podul respectiv a fost primul ridicat fara piloni de sprijin, i s-a mai spus si “podul culcat”. Ori, in dialectul sasesc “culcat” (lugenmarchen) este omonimul cuvantului “minciuna”. Asa aveau sa se teasa ulterior tot felul de “povesti” pe seama podului. Batranii locului ii atribuiau chiar si “calităti” umane. Ei spuneau ca podul “simte” fiecare neadevar rostit de cei care il strabat, incepe sa geama intr-un mod tipic, care da fiori, incheieturile scartaie amenintator iar balustrada da impresia ca va ceda in orice moment, mincinosul urmand sa se prabuseasca în gol. inapoi la titlu


O alta legenda vorbeste despre faptul ca Piata Mica fiind piata negustorilor era, pe cale de consecinta si cea a tocmelilor, a negocierilor. Uneori, asa cum se intampla in orice troc, existau si clienti pacaliti. Acestia se intorceau cu marfa cumparata si, in hohotele de ras ale multimii, ii aruncau de pe pod pe negustorii prinsi cu ocaua mica. In acest fel, acestia nu doar ca nu ii mai inselau niciodata pe sibieni ci serveau drept pilda pentru toti precupetii necinstiti.inapoi la titlu

Cea mai “picanta” legenda a podului tinea de curatenia trupeasca a tinerelor fete care isi dadeau intalnire cu iubitii lor, in respectivul loc. Aici se faceau juraminte de iubire, se punea la cale viitorul indragostitilor, se faceau planuri de casatorie, dupa ce, in prealabil tinerele sustineau ca sunt neprihanite. Cand lucrurile se intamplau sa nu stea intocmai, se spune ca imediat dupa noaptea nuntii, miresele erau tarate de par pana pe pod, de unde erau aruncate, spre a fi pedepsite in acest fel pentru juramintele lor mincinoase. 

Legat de acelasi “capitol” este si legenda potrivit careia cadetii de la Academia Militara, dupa ce furau inimile junelor naive, le promiteau intalniri sub clar de luna, pe podul respectiv, la care insa, invariabil, ”uitau” sa se mai prezinte.

5. Biserica Evenghelica - construita pe ruinele unei basilici romane la mijlocul sec.XIV si terminata in 1520.In sec.XV a suferit o serie de tranformari.La inceputul sec.XVI au fost realizate doua pridvoare de intrare.Clopotnita modesta pana atunci a fost ridicata cu inca doua etaje,apoi s-au adaugat turnuletul cu scarile de acces spre clopotnita si galeriile unde se fac prezenteelemente ale Renasterii.

6. Biserica Catolica (P-ta Mare) - construita in stil baroc in anii 1726-1728 de catre calugarii iezuiti,pe locul unde se aflau "baltile" aurarilor si farmacia orasului.Realizata in forma unei biserici-sala,acoperita de o bolta si sustinuta de arcuri largi ce se sprijina pe puternice coloane.

7. Mitropolia Ortodoxa (Str.Mitropoliei nr.35 ) - construita in anii 1902 - 1906.Arhitectura prezinta caracteristici bizantine asemenatoare bisericii Sf.Sofia din Constantinopol.

8. Pasajul Scarilor - amenajat in ultimul timp.Zidul celui de-al treilea cordon de aparare,se prelungeste spre nord,sprijinit de puternice arcuri butane.Construit in sec.XIII . I se mai spune si "Zidul cu ace".Locul cel mai pitoresc si caracteristic Sibiului vechi.

9. Zidul cetatii si turnurile de aparare ( str.Cetatii) - zidul a fost construit in sec al XIV -lea,ca a treia centura de fortificatii.Intarit,pentru cetate,in sec.XVII si restaurat in 1963.Turnul archebuzierilor,devenit mai tarziu "Turnul panzarilor",construit in sec XV,pe o fundatie octogenala.In interior turnul dispune de doua drumuri de rond,ca loc de manevra si de amplasare a aparatorilor in timpul luptelor. inapoi la titlu


Adrese utile
Centrul de Informare Turistica Sibiu, www.sibiu.ro, turism@sibiu.ro, 0269-208913
Asociatia Turismului Sibian, www.transilvania-turism.ro, ats-sibiu@turismconsult.ro, 0269 218210
Consiliul Judetean Sibiu, http://www.cjsibiu.ro, 0269-216368
Palatul Brukenthal, Piata Mare, Nr. 4 - 5, Sibiu, Tel: 0269 211699, 217691
Muzeul Astra, www.muzeulastra.ro, 0269-218040
Muzeul de Istorie, Str. Mitropoliei, Nr. 2, Sibiu, Tel: 0269 218143
Muzeul de Istorie a Farmaciei, Piata Mica, Nr. 26, Sibiu, Tel. 0269 218191
Muzeul de Istorie Naturala, Str. Cetatii, Nr. 1, Sibiu, Tel: 0269 213156
Muzeul Trofee de Vânatoare, Str. Scoala de Înot, Nr. 4, Sibiu, Tel. 0269 217873
www.sibiucazare.ro  
www.sibiuonline.com  
www.sibiuvirtual.ro Obiective turistice Sibiu
www.visitsibiu.com  Visit Sibiu city!
www.sibiul.ro Totul despre orasul Sibiu.
www.turism.sibiu.ro Turism in judetul Sibiu.
www.sibiu.ro Sibiu - Site-ul oficial al Primariei Sibiu
www.sibiu360.ro Imagini panoramice 360 grade Sibiu.
Muzee Sibiu  
www.brukenthalmuseum.ro Muzeul Brukental din orasul Sibiu.
www.muzeulastra.ro Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra
Zona montana Sibiu  
www.amiciimuntilor.ro Clubul de Turism Montan “Amicii Muntilor” Sibiu
www.skvsibiu.ro Asociatia Carpatina Ardeleana a Turistilor - SKV - Siebenbürgischer Karpatenverein - Sectiunea Sibiu
Biserici fortificate Sibiu  
fortified-churches.com/mioritics Detalii si fotografii biserici fortificate Sibiu


inapoi la titlu

autocar litoral Grecia 2019
 
Eurotrip
 
Eurotrip
 
Eurotrip
 
vacante cu Jumbo Travel
Esti ghid de turism? inscrie-te acum!
litoral Bulgaria 2018

vacante in Romania

oferte litoral Romania vacante Grecia, vacante in Grecia oferte litoral Bulgaria oferte all inclusive Antalya oferte vacante Ungaria InfoTraveRomania Blog
vacante Italia, sejur Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice
Oferte all inclusive Litoral Bulgaria 2020 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2020; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena;
City break © 2020 All Right Reserved. "InfoTravelRomania" is a registered trademark
Contact | Despre noi | InfoTravelRomania incurajeaza invatamantul romanesc: EvaluareInteractiva.ro