Denumirea străzii provine din cuvântul lipscan - negustor care vindea pe piețele românești mărfuri aduse de la Lipsca (Leipzig).
Ulița Lipscanilor există de la începutul secolului al XVIII-lea. Inițial o stradă foarte îngustă care făcea legătura între centrul comercial al Bucureștiului și Podul Mogoșoaiei. Ulița Lipsacnilor va căpăta o importanță deosebită pe vremea lui Constantin Brâncoveanu.
Domnitorul Șerban Cantacuzino ridică pe partea dreaptă a străzii un han care îi va purta numele și care va rezista până în 1880 când va fi dărâmat pentru a se ridica palatul Băncii Naționale. La începutul secolului al XIX-lea a fost construit Hanul cu Tei, existent și azi, și care are înscris deasupra intrării, dăltuit în piatră, 1833, anul construcției.
Clădirile (multe dintre ele ridicate în stil neocalsic și neobaroc în secolul al XIX-lea) au fost naționalizate în 1948, iar în anii 1980, autoritățile comuniste au dat locuințele spre folosire țiganilor care le-au adus într-o stare avansată de degradare. Degradarea zonei a continuat și după 1990, iar atmosfera din trecut a dispărut astăzi aproape în totalitate.
Cu ocazia lucrărilor de restaurare și refacere a zonei, desfășurate la începutul anilor 2010, sub pavajul străzii Lipscani au fost descoperite ruinele mai multor hanuri medievale.
Străzi care poartă denumirea Lipscani există și în alte orașe din sudul României (Craiova, Ploiești, Slatina etc).
Aveti nevoie sa inchiriati un sistem audio guide? Lasati acum un mesaj pe WhatsApp! 0723 286 309
Raza de actiune este de 200 metri. Aparatele se incarca in geanta (nu au baterii) si tin 24-30 ore. Sunt ideale pentru tururi culturale, vizite biserici si manastiri, fabrici sau spatii cu mult zgomot. Nu mai trebuie sa tipi si experienta este unica. Rezerva acum un sistem audio pentru ghizi turism!