Cauta sejur

 • Categorie sejur

 • Tara sejur

 • Regiune sejur

 • Oras sejur

 • Agentie turism

 • Clasificare
  5 5 5 5 5
  4 4 4 4
  3 3 3
  2 2
  1
 • Tip de masa
 • Tip transport
 • Ordonare dupaAveti o agentie de turism? Astazi va puteti face un cont de agentie pe portalul de turism infotravelromania.ro. Apoi adaugati nelimitat oferte de vacante: sejururi, circuite, excursii de 1 zi.
Acum gasiti sute de oferte Paste 2020 Romania, oferte Paste 2020 Grecia.

Statuia Lupoaicei

romana english
Imagine obiectiv Statuia Lupoaicei
Statuia Lupoaicei (Lupa Capitolina) este o statuie din București, monument istoric, amplasată din 2010 pe Bd. I. C. Brătianu.

Există una și în Cluj, Constanța, Timișoara, Alba Iulia, Dej, Galați, Targu Mureș, Tîrnăveni, Satu Mare și Turda.

Primăria Romei a dăruit 4 exemplare (cea din Cluj a fost dăruită de primăria Romei după primul război, cea din Bucuresti).

În anul 1906, cu ocazia celebrării a 40 de ani de la încoronarea Regelui Carol I ca domnitor al României și 1800 de ani de la cucerirea romană a Daciei, municipalitatea Romei (Italia) a dăruit bucureștenilor o copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, care o reprezenta pe legendara lupoaică care i-ar fi alăptat pe Romulus și Remus, întemeietorii Romei.

Copia din bronz a fost realizată de un sculptor grec anonim.

Inițial, statuia a fost așezată pe un piedestal din piatră, ce purta acronimul SPQR (Senatus Populus Que Romanus, Senatul și Poporul Roman), ea fiind amplasată mai întâi în incinta „Arenelor Romane” din „Parcul Carol I” (la 7 septembrie 1906).

In 1908 Lupoaica este mutată pentru prima oară în fața Lipscanilor, pe străduța care ducea la biserica Sfântul Gheorghe Nou, piațeta în care a fost amplasată primind numele de Piața Romei.

Aici Lupoaica a fost admirată până în 1931, când a fost strămutată pe Dealul Mitropoliei, unde a rămas mai bine de trei decenii.

În 1965, autoritățile comuniste au decis să o mute în scuarul de la Piața Dorobanți, în spatele unor arbuști. Aici statuia a fost de mai multe ori furată si regăsită (parțial: Romulus sau Remus, sau în totalitate). Acesta este motivul pentru care figurile lui Romulus și Remus nu sunt cele originale, de la 1906, ci copii. Se pare ca unii "turisti" le-au luat ca suvenir.

În 1997, cu ocazia vizitei la București a premierului italian Romano Prodi, statuia a fost mutată în Piața Romană,

In 2010, in urma unei discuții între primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu și ambasadorul Italiei s-a luat hotărârea să se mute statuia pe Bd. I.C. Brătianu, în locul amplasării sale din 1908 (la intrarea pe strada Lipscani).

Tot în 2010, piața de la la intrarea pe strada Lipscani a fost redenumită Piața Roma, iar pasajul ce subtraverseaza bulevardul I.C. Brătianu se numeste Pasajul Latin.


Comentarii despre pagina:

Esti ghid de turism? inscrie-te acum!

 

transfer aeroport Bucuresti Brasov Constanta

 

Forumul Ghizilor de Turism 2020

 

Forumul de Incoming Romania

 

Targul de Turism al Romaniei

inchirieri autocare

vacante in Romania

Aveti nevoie sa inchiriati un sistem audio guide? Lasati acum un mesaj pe WhatsApp! 0723 286 309

Raza de actiune este de 200 metri. Aparatele se incarca in geanta (nu au baterii) si tin 24-30 ore. Sunt ideale pentru tururi culturale, vizite biserici si manastiri, fabrici sau spatii cu mult zgomot. Nu mai trebuie sa tipi si experienta este unica. Rezerva acum un sistem audio pentru ghizi turism!