Cauta sejur

 • Categorie sejur

 • Tara sejur

 • Regiune sejur

 • Oras sejur

 • Agentie turism

 • Clasificare
  5 5 5 5 5
  4 4 4 4
  3 3 3
  2 2
  1
 • Tip de masa
 • Tip transport
 • Ordonare dupaAveti o agentie de turism? Astazi va puteti face un cont de agentie pe portalul de turism infotravelromania.ro. Apoi adaugati nelimitat oferte de vacante: sejururi, circuite, excursii de 1 zi.
Acum gasiti sute de oferte Craciun 2020 Romania, oferte Revelion 2021 Romania.

Muzeul National De Arta Al Romaniei

romana english
Imagine obiectiv Muzeul National De Arta Al Romaniei
Muzeul Colecțiilor de Artă este o filială a Muzeului Național de Artă al României, cu sediul in Calea Victoriei nr.111, București, in fostul Palat Romanit.

Muzeul conține 44 de colecții donate statului român incepând cu 1927 de cateva familii înstarite. Acesta găzduiește: lucrări de artă românească modernă, artă românească populară, lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă decorativă de proveniență occidentală sau orientală.

Sediul muzeului este in fostul Palatul Romanit, situat pe Calea Victoriei la numărul 111, ce este o clădire reprezentativă a Bucureștiului, construită in secolul al XIX-lea.

Palatul Romanit a fost înălțată de boierul C. Faca, la colțul format de Calea Victoriei (pe atunci Podul Mogoșoaiei) cu Calea Griviței (Podul Târgoviștei).

Boierul Faca a murit înainte de a termina cladirea și moștenitorii lui au vândut-o vistiernicului grec Romanit.

Vistiernicul Romanit a desăvârșit construcția amenajând interioare luxoase pe care scriitorul Ion Ghica le-a prezentat astfel în memoriile sale:
„...pereții odăilor toți cu mermer (stuc), imitând marmorele cele mai rare și mai frumoase, tavanurile de o bogăție rară și de bun gust... Odăile toate așternute iarna cu covoare scumpe de Usack si Agem, iar vara cu rogojini fine de Indii; macaturile și perdelele de mătăsărie groasă de Damasc și Alep. Scaunele și canapelele, toate de lemn de mahon si abanos, incrustate cu sidefuri și cu figuri de bronz poleit, erau îmbracate cu piele de Cordova. In toate odăile, policandre atârnate de tavanuri cu ghirlandele între uși și ferestre, toate de cristal de Veneția.”

După moartea lui Romanit (1834), clădirea a fost închiriată domnitorului Alexandru D. Ghica (1834-1842) care își stabilește aici „cancelaria” — un fel de birou de reclamații.

În 1836, casa a fost cumpărată de stat și folosită inițial de birourile Curții administrative iar apoi, pe la jumătatea secolului al XIX-lea, de Ministerului de Finanțe, întrucât acest minister avea nevoie de un spațiu mai mare.

Din 1881, clădirea este supusă unor transformări radicale, prin adăugarea aripilor laterale și, ulterior, supraetajarea întregului ansamblu. Aceste transformări corespund atât extinderii activității administrative în cursul procesului de modernizare a statului român, cât și noilor cerințe estetice ale neoclasicismului ce se impunea ca stil oficial, puritatea și simplitatea sa sugerând soliditatea și solemnitatea.

Dacă până în 1954 corpul central a mai păstrat încă urmele decorației inițiale, de factură constantinopolitan-balcanică, cu tavane bogat decorate și scafe pictate, ocuparea clădirii de către diverse instituții a dus la pierderea acestora.

După gravele deteriorări provocate de seismul din anul 1977, clădirea trece în subordinea Ministerului Culturii, fiind destinată viitorului muzeu. Consolidată rapid în acest scop, clădirea avea însă nevoie de intervenții majore, care au fost posibile mult mai târziu (2009-2013), odată cu finanțarea de către Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a restaurării obiectivelor culturale reprezentative pentru Capitală.

În prezent fostul Palat Romanit dispune de spații generoase pentru valorificarea integrală, într-o viziune modernă, a patrimoniului muzeal pe care îl adăpostește.

Colecțiile expuse reunesc o mare varietate de lucrări de pictură, sculptură, grafică, artă decorativă românească, europeană și orientală donate de-a lungul timpului de colecționari și artiști.

Lucrărilor de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Camil Ressu li se adaugă grafică europeană și japoneză, mobilier francez, covoare orientale dar și icoane populare din Transilvania.

Dacă doriți să vizitați acest muzeu o puteti face de sâmbătă pana miercuri, între 10.00 - 18.00.

Muzeul National de Arta al Romaniei are trei galerii de arta si o istorie regala.

Galeria de Arta Europeana, Galeria de Arta Veche Romaneasca, Galeria de Arta Romaneasca Moderna insumeaza opere expuse intr-o maniera atractiva si moderna, orice vizita fiind un mod agreabil si instructiv de a petrece timpul.

Istoria pe care cladirea o poarta cu sine face din aceasta vizita o calatorie in timp, caci pe locul unde astazi se afla aripa Kretzulescu, boierul Dinicu Golescu ridica, intre anii 1812-1820, o casa de proportii impresionante pentru contemporani. In vremea lui Alexandru Ioan Cuza cladirea devine locuinta domneasca, iar in timpul lui Carol I, palat de iarna. Decorandu-l dupa gustul sau, regele este preocupat si de constituirea unei colectii de pictura, astazi nucleul Galeriei de Arta Europeana. Palatul parcurge o etapa de modificari in timpul lui Ferdinand si al lui Carol al II-lea, destinatia fiind schimbata In 1948, cand se hotaraste deschiderea in aceste spatii a unui muzeu de arta iar salile de receptie ale corpului central sunt atribuite Consiliului de Stat. In timpul evenimentelor din decembrie 1989, cladirea este avariata in proportie de 80%, peste 1000 de lucrari de arta fiind degradate sau distruse. Din anul 1990 cladirea situata in Piata Revolutiei va deveni Muzeul National de Arta al Romaniei.

Galeria de Arta Europeana, adapostita in aripa Kretzulescu, reflecta prin felul cum sunt distribuite cele 300 de opere, principalele scoli artistice ale Europei intre secolele XIV-XIX. Incepand cu goticul tarziu si Renasterea, continuand cu manierismul si caravagismul, pana la formulele barocului si rococoului, pictura italiana este reprezentata de operele maestrilor Domenico Veneziano, Jacopo Bassano, Bronzino, Jacopo Tintoretto, Luca Giordano, Orazio Gentileschi, Jacopo Amigoni. Ilustrand versiunea germana a goticului international ori formula Renasterii nordice, colectia de arta germana se remarca prin opere de Bartholomäus Zeitblom, Lucas Cranach cel Batran si Hans von Aachen. Fervoarea religioasa si temperamentul arzator caracterizeaza pictura spaniola, de remarcat in panze semnate de El Greco, Francisco Zurbarán, Alonso Cano, Antonio Pereda. Realismul, misterul dat de clarobscur sau de pitorescul epic al scenelor de gen se regasesc in operele artistilor flamanzi (Bartholomäus Spranger, Pieter Brueghel cel Tinar, Pieter Paul Rubens, David Ryckaert III) si olandezi (Rembrandt Harmensz. van Rijn, Jan Davidsz. de Heem). In salile de arta franceza coexista opere din secolele XVI-XIX. Dintre artistii importanti numim pe: J.B.Oudry, Nicolas de Largillière, Gaspar Dughet, Joseph Parrocel alaturi de Claude Monet, Paul Signac, Alfred Sisley. Din colectia de sculptura, remarcabile sunt exemplarele din creatiile lui Auguste Rodin, Antoine Bourdelle, Jules Dalou si Camille Claudel.


Galeria de Arta Veche Romaneasca ofera prin cele 900 de piese expuse, o imagine unitara asupra vietii culturale din provinciile istorice: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania din secolele XIV-XVIII. Printre acestea se evidentiaza fragmente de fresce (cele de la Curtea de Arges - 1526) si icoane (Plangerea Domnului - secolele XV-XVI, Sfintii Simeon si Sava- 1522-1523, ambele de la manastirea Curtea de Arges, Maica Domnului cu Pruncul incadrata de profeti - a doua jumatate a secolului al XVI-lea, manastirea Pangarati), broderii (Epitafurile de la Manastirea Cozia-1395-1396 si de la Manastirea Neamt-1437, Aerul de la Biserica Sf. Nicolae din Radauti - cca 1493, Epitrahilele de la Manastirea Tismana – inceputul secolului XVI), manuscrise miniate (Tetraevanghelia realizata intr-un atelier bizantin, al carei text dateaza din secolul al XII-lea, Tetraevanghelia lui Gavril Uric-1436-1437, Tetraevanghelia calugarului Dimitrie Gramaticul-1512), orfevrarie (cadelnita de la Tismana- 1508-1512, chivotul de la manastrea Hurezi- 1691-1692, panaghiarul de la manastirea Precista din Bacau - 1491-1496, crucea de procesiune de la manastirea Slatina - 1558), sculptura in lemn si piatra (usile imparatesti de la biserica din Carligul (Bacau)- inceputul secolului al XVI-lea, nervura cu stema Moldovei de la biserica Trei Ierarhi din Iasi-1637-1638). Galeria cuprinde si un Tezaur, caruia ii sunt dedicate trei sali, in care sunt expuse piese laice si de cult din metale si pietre pretioase, bijuterii si accesorii de costum din secolele XIV-XIX.

Galeria de Arta Romaneasca Moderna reconstituie prin cele 700 de picturi si sculpturi traseul artei romanesti de la inceputul secolului al XIX-lea - ilustrat prin desprinderea de arta religioasa de sorginte bizantina - la epoca marilor clasici ai artei romanesti. Cele doua veacuri de arta, marcate de numeroase curente si tendinte artistice, sunt reprezentate atit de nume celebre, de referinta pentru intreaga cultura romaneasca, cit si de artisti valorosi mai putin cunoscuti inclusi pentru prima data in expunerea permanenta a Galeriei Nationale. Traditia portretistica si formalismul „zugravilor de subtire” sunt ilustrate in Galerie prin opere de Anton Chladek, Giovanni Schiavoni, Iosef August Schoefft, pe cand picturile lui Theodor Aman si Gheorghe Tattarescu arata felul in care acesti doi artisti au dat picturii romanesti o noua interpretare a academismului si neoclasicismului. Alaturi de figuri centrale ale artei nationale ca Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Constantin Brancusi, Dimitrie Paciurea, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Ion Tuculescu, nenumarati alti artisti intregesc configuratia de ansamblu a perioadei reprezentate, dintre acestia amintim pe: Iosif Iser, Camil Ressu, Francisc Sirato, Stefan Dimitrescu, Ion Jalea, Jean Al.Steriadi, Nicolae Darascu, Samuel Mützner, Petre Iorgulescu Yor, Dimitrie Ghiata, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Lucian Grigorescu etc. Tendinta de racordare la curentele manifeste pe plan european, constanta a culturii romane, este marcata in expunerea de arta romaneasca moderna prin operele de avangarda ale lui Victor Brauner, Marcel Iancu, Hans Mattis-Teutsch, M. H. Maxy, Arthur Segal.
Una dintre salile galeriei este dedicata in exclusivitate sculptorului Constantin Brancusi si reuneste opere de tinerete si de maturitate ca : Supliciu, Cap de copil, Somnul, Prometeu, Rugaciunea, Danaida, Cumintenia pamantului.


Comentarii despre pagina:

Esti ghid de turism? inscrie-te acum!

 

transfer aeroport Bucuresti Brasov Constanta

 

Forumul Hotelierilor I

 

 

inchirieri autocare

 

vacante in Romania

Aveti nevoie sa inchiriati un sistem audio guide? Lasati acum un mesaj pe WhatsApp! 0723 286 309

Raza de actiune este de 200 metri. Aparatele se incarca in geanta (nu au baterii) si tin 24-30 ore. Sunt ideale pentru tururi culturale, vizite biserici si manastiri, fabrici sau spatii cu mult zgomot. Nu mai trebuie sa tipi si experienta este unica. Rezerva acum un sistem audio pentru ghizi turism!