Cauta sejur

 • Categorie sejur

 • Tara sejur

 • Regiune sejur

 • Oras sejur

 • Agentie turism

 • Clasificare
  5 5 5 5 5
  4 4 4 4
  3 3 3
  2 2
  1
 • Tip de masa
 • Tip transport
 • Ordonare dupaAveti o agentie de turism? Astazi va puteti face un cont de agentie pe portalul de turism infotravelromania.ro. Apoi adaugati nelimitat oferte de vacante: sejururi, circuite, excursii de 1 zi.
Acum gasiti sute de oferte litoral 2020 Romania, oferte litoral 2020 Grecia, litoral Bulgaria.

Casa Presei Libere

romana english
Imagine obiectiv Casa Presei Libere
Casa Presei Libere (cunoscută inițial drept Casa Scînteii - numele se scrie cu „î”, după modelul ortografic de inspirație sovietică, adoptat în 1953) este o clădire situată în nordul orașului București, la intrarea în cartierul Băneasa.
Numele construcției (care adăpostea principala tipografie a țării) provine din denumirea ziarului Scînteia, principalul instrument de propagandă scrisă al Partidului Comunist Român.

Între anii 1956–2007, clădirea a deținut recordul de cea mai înaltă structură din oraș.
O parte din fonduri s-a colectat prin subscripție publică „benevolă”, salariații primind tichete cu poza construcției care justificau lipsa banilor din salarii. Acestea aveau valorile de 5, 10, 20, 30, 50, 100, 200, 500 și 1000 de lei.

Terenul pe care se găsește azi Casa Scînteii constituia partea dreaptă a Hipodromului Băneasa, o construcție reprezentativă a vechiului București (partea stângă se afla pe amplasamentul Complexului ROMEXPO). Sub regimul comunist, hipodromul a fost demolat în două etape (partea dreaptă în 1952, partea stângă în 1960), anume pentru a se face loc noilor clădiri, dar și cu scopul ascuns de a înlătura unul din locurile unde se aduna frecvent protipendada bucureșteană anticomunistă.

În perioada aprilie 1960 - martie 1990, pe platoul din fața Casei Scînteii s-a aflat Statuia lui Lenin, o expresie greoaie, în bronz, a dictaturii comuniste de inspirație sovietică. În mod simbolic, pe 30 mai 2016, în exact același loc a fost amplasat Monumentul „Aripi”, un monument închinat eroilor rezistenței anticomuniste din România.

Arhitectura a fost inspirată de clădirile înalte din Moscova, precum Universitatea Lomonosov, Leningradskaia Gastinița (Hotelul Leningrad). O altă clădire care a avut aceeași sursă de inspirație este Palatul Culturii și Științei din Varșovia.

Cu toate acestea, clădirea are și o sursă de inspirație autohtonă. Pentru documentare în vederea proiectării s-au vizitat câteva mănăstiri, Curtea de Argeș, Cozia, Horezu, și s-au ales câteva elemente decorative care să fie folosite apoi la Casa Scânteii.


Comentarii despre pagina:

Esti ghid de turism? inscrie-te acum!

 

transfer aeroport Bucuresti Brasov Constanta

 

Forumul Hotelierilor I

 

 

inchirieri autocare

 

vacante in Romania

Aveti nevoie sa inchiriati un sistem audio guide? Lasati acum un mesaj pe WhatsApp! 0723 286 309

Raza de actiune este de 200 metri. Aparatele se incarca in geanta (nu au baterii) si tin 24-30 ore. Sunt ideale pentru tururi culturale, vizite biserici si manastiri, fabrici sau spatii cu mult zgomot. Nu mai trebuie sa tipi si experienta este unica. Rezerva acum un sistem audio pentru ghizi turism!