Cauta interviu turism

  • Categorie

  • Anul si luna
  • Persoana
  • Compania

Acasa - Interviuri - Interviu cu Florin Arjocu Drumliber.ro

Interviu cu Florin Arjocu Drumliber.ro

Data publicare: 13 ianuarie 2014
Categorie interviu: Ghizi de turism

InfoTravelRomania: Cateva cuvinte despre drumliber.ro . Cati oameni ajuta la dezvoltatea acestui blog?

Florin Arjocu - Drumliber.ro: Drum Liber este un blog de calatorie dedicat Romaniei, un loc in care incerc sa public lucruri chiar utile cititorilor. Pentru asta, am pus destul de mult accentul pe latura practica, iar articolele sunt destul de bine documentate.

Ca si destinatii, pe DrumLiber.ro veti gasi informatii despre Romania si despre romani a caror poveste merita a fi spusa si altora. Am extins si la locuri care au apartinut candva Romaniei. Chiar daca acum sunt in alte state, romanii de acolo sunt tot de-ai nostri.

Dupa ce calatorisem de mai multe ori in cele peste 20 de tari vizitate pana in 2009, in primavara acelui an am pornit proiectul DrumLiber.ro pentru a arata romanilor ce avem frumos in tara noastra. Ulterior i-am atasat si un site cu obiective turistice din Romania, site cu care am castigat si un premiu la Webstock.

Ma bucur ca astazi DrumLiber.ro este probabil blogul de calatorie cel mai apreciat in Romania dintre cele prezinta destinatii din tara noastra. Pentru aceasta multumesc celor care ma citesc si care m-au sustinut de-a lungul timpului, dar si criticilor care m-au ajutat sa il imbunatatesc.

Echipa Drum Liber a cunoscut fluctuatii, iar acum pot spune ca suntem efectiv trei oameni, din care doi suntem mai activi.

Imagine 1

InfoTravelRomania: Eu stiu despre Florin Arjocu ca este unul din cei mai cunoscuti bloggeri de travel din tara si este specializat pe Romania. Daca as vrea sa promovez ceva din Romania as incepe cu tine. Dar spune-mi tu cateva cuvinte despre tine.

Florin Arjocu - Drumliber.ro: Cand ma prezint incep cu faptul ca sunt banatean. Ma caracterizeaza faptul ca de obicei lucrez cu bataie pe termen lung. Si sunt incapatanat sa nu ma opresc nici daca uneori e mai greu.

Trecutul meu s-a legat mai multi ani de voluntariat, in filiala din Timisoara a BEST (Board of European Students of Technology). Este o organizatie mare, cu filiale in peste 90 de universitati politehnice de pe intreg continentul.

In anul 2004 descopeream Romania, la o vizita pe Cheile Nerei alaturi de un grup de portughezi. Acolo am vazut peisaje asa cum nu as fi crezut ca avem in Romania, iar in anii care au urmat am inceput sa calatoresc tot mai mult, atat in tara, cat si in strainatate. Am calatorit foarte mult cu autostopul, lucru care a atras atentia presei, asa ca am aparut de mai multe ori la posturi de televizor, radiouri si ziare de tiraj mare.

Au aparut si colaborari cu reviste si site-uri de turism, ultima este chiar recenta, cea cu revista Vacante la Tara. Faptul ca Drum Liber isi face bine treaba s-a concretizat si prin rubrica scurta saptamanala pe care o realizez la Radio Romania Actualitati. Sau ca mi se cer (si) mie recomandari cu bloggeri care sa fie invitati la unele evenimente. Toate acestea se intampla datorita pasiunii, datorita placerii de a calatori si a apropierii de frumoasa noastra tara.

InfoTravelRomania: Care este parerea ta despre presa de turism din Romania? Va mai exista presa de turism scrisa?

Florin Arjocu - Drumliber.ro: Cum "presa" se refera la toate publicatiile, indiferent in ce mediu se face publicarea, raspunsul este clar: DA. Nu se va schimba nimic radical, tot ce se schimba este mediul in care se propaga mesajul. Adica mediile clasice (hartie, televizor) vor scadea ca impact sau calitate, iar cele online vor fi in crestere permanenta. Este clar ca viitorul apartine online-ului.

Presa scrisa de turism cred ca are sanse doar pe anumite nise foarte clare. Costurile sunt mari si publicul dispus sa plateasca mai exista doar in anumite domenii. In anul 2014, trebuie sa oferi ceva foarte valoros ori greu de distribuit altfel pentru a face oamenii sa plateasca ziarul sau revista respectiva. Iar cei nostalgici care doresc sa simta hartia sunt tot mai putini. In aceste conditii este greu sa intretii o publicatie scrisa, mai ales ca aproape orice vrei sa afli se gaseste undeva pe internet, ba chiar poti cere pareri si vei primi deseori raspuns.

O nisa care va mai functiona pana cand tehnologia IT va ajunge peste tot este cea a revistelor distribuite in retelele de pensiuni, in avioane sau alte locuri in care omul are momente stationare.

Imagine 2

InfoTravelRomania: Am observat ca comunitatea bloggerilor de travel este destul de mare si foarte unita. Va intalniti foarte des intre voi, vorbiti pe diverse teme etc. Una a fost chiar de Revelion. Ultima intalnire a fost chiar pe 7 ianuarie 2014 la patinoarul UNIC de la Liberty Center.

Florin Arjocu - Drumliber.ro: Grupul Blogosfera de turism a fost creat la initiativa lui Iulian Sirbu, in august 2012. Ca sa inteleaga lumea, comunicam pe un grup inchis de Facebook, un grup dedicat doar celor care scriem despre calatorie si turism. Acolo aflam lucruri interesante care ne pot ajuta, tot acolo planuim campanii comune.

Precum ai spus, facem si evenimente offline, iar ultimul a fost organizat de mine, la patinoar. Vor urma si alte evenimente, poate chiar si excursii in grup. Cred ca puterea grupului nostru sta in faptul ca avem cu totii aceeasi pasiune. Ajuta si faptul ca avem reguli clare care tin grupul unit si curat.

InfoTravelRomania: De asemenea am observat ca ai interventii la radio si esti invitat sa faci diverse prezentari in public. Ce ne poti spune despre aceste experiente?

Florin Arjocu - Drumliber.ro: Cred ca acestea sunt rezultatul muncii a catorva ani de zile. Cu cat cunosti mai multe, cu atat devii mai interesant pentru cei care pot beneficia de acele cunostinte si experiente. De exemplu sunt singurul blogger de calatorie care am participat la Congresul European de Turism Rural din toamna anului 2012 (Piatra Neamt), sunt singurul blogger roman care a fost in Linz la o conferinta internationala despre traseele construite de-a lungul Dunarii. Am aflat multe lucruri interesante si putin stiute. Iar acestea sunt doar doua dintre experientele pe care le-am strans si care au contribuit la aparitia invitatiilor de care povestesti.

Cred ca am ajuns si eu intr-o etapa in care nu doar cresc, ci pot sa impartasesc si altora din experientele mele. Am calatorit foarte mult la noi, am vazut in paralel si ce au alte tari fiindca e important sa stim la ce ne raportam in aceasta lume, iar acum incerc sa ajut si eu pe ceilalti, acolo unde am posibilitatea.

Imagine 3

InfoTravelRomania: Cam cat calatoreste un blogger de travel pe an?

Florin Arjocu - Drumliber.ro: Unii mai mult, altii mai putin. Eu cred ca sunt printre cei care calatoresc mult. As spune ca am cel putin 15-20 de plecari pe an, dar mai depinde si cat de lungi sunt deplasarile. Am fost plecat uneori timp de o luna de zile, alteori timp de 2-3 saptamani.

InfoTravelRomania: Care sunt cele mai mari avantaje ca si blogger de travel? Reusesti sa faci si bani din acest blog?

Florin Arjocu - Drumliber.ro: Avantajele principale vin din experienta calatoriei in sine. Vezi locuri pe care multi si-ar dori sa le vada, cunosti oameni foarte interesanti, afli povesti deosebite. Iar acestea te schimba, iti deschid noi orizonturi si te imbogatesc spiritual.
Ma rapotez deseori la expresia "sa am ce povesti nepotilor". Cred ca noi chiar vom avea ce povesti nepotilor.

Subiectul financiar este mereu unul delicat. Fara dubiu pot spune ca foarte putini fac in mod constant bani din aceasta activitate. Majoritatea bloggerilor nu vor constrangeri si au locuri de munca stabile, iar libertate totala ai doar daca nu depinzi de contracte si de nevoile altora.

Vorbind de Drum Liber, trebuie sa spun ca am pornit fara gand de a-l monetiza, am vrut un site curat, fara reclame, sa fie "asa cum il vreau eu". Si datorita costurilor tot mai mari aparute odata cu cresterea site-ului, in timp s-a schimbat putin viziunea, asa ca am stabilit cateva parteneriate si colaborari, majoritatea in sistem barter.

InfoTravelRomania: Care sunt planurile tale pentru anul 2014?

Florin Arjocu - Drumliber.ro: Fiindca anul recent incheiat a fost unul foarte bun din punct de vedere al calatoriilor si evenimentelor, imi doresc ca si 2014 sa continue la fel. Pe de alta parte, cresterea traita in 2013 as vrea sa se sedimenteze acum si sa am astfel ocazia sa imbunatatesc materialele (pot spune, serviciile) pe care le ofer publicului.

Desigur, imi doresc si sanatate si politici de stat cu viziune, bune pentru tara. Pe care le vom avea, judecam peste un an :)

Mai multe detalii

Citeste alte interviuri

Citeste alte interviuri din categoria Agentii de turism Asociatii turism Birouri turism Companii aeriene Companii transport Diverse Ghizi de turism Hoteluri Incoming Romania Pensiuni


Comentarii despre pagina:

Esti ghid de turism? inscrie-te acum!

 

transfer aeroport Bucuresti Brasov Constanta

 

Forumul Hotelierilor I

 

 

inchirieri autocare

 

vacante in Romania

Aveti nevoie sa inchiriati un sistem audio guide? Lasati acum un mesaj pe WhatsApp! 0723 286 309

Raza de actiune este de 200 metri. Aparatele se incarca in geanta (nu au baterii) si tin 24-30 ore. Sunt ideale pentru tururi culturale, vizite biserici si manastiri, fabrici sau spatii cu mult zgomot. Nu mai trebuie sa tipi si experienta este unica. Rezerva acum un sistem audio pentru ghizi turism!