Portal turism ce prezinta  piata turistica din Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania RSS InfoTravelRomania.ro Linkedin InfoTravelRomania.ro Pinterest InfoTravelRomania.ro
 
   
cere vacanta ta!
Ghizi de turism | Interviu | Evenimente turism | Stiri turism | Targuri Romania | Targuri int | Infotripuri | Lista mestesugari | Agentii turism | Sejururi | Circuite | Hoteluri |
   
 
Sunteti aici: Acasa - Romania - Iasi judetul Iasi

Iasi, judetul Iasi

Despre Iasi
Obiective turistice Iasi
Aplicatia Iasul Meu
Filme Iasi
Miercuri este tur de oras gratuit cu agentia de turism Icar Tours - plecare ora 9.00 dimineata din spatele hotelului International
Fotografii Iasi


Despre Iasi

tramvai in orasul Iasi
Municipiul Iaşi (în trecut, cunoscut şi sub numele de Târgul Iaşilor) este reşedinţa judeţului Iaşi şi principalul centru urban din nord-estul României. Iaşii au fost capitala Moldovei în perioada 1564 - 1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între1859 şi 1862 şi capitala României între 1916-1918.

Asemeni Romei Antice, oraşul Iaşi este aşezat pe 7 coline: Cetăţuia, Galata, Copou, Bucium-Păun, Şorogari, Repedea şi Breazu.
Palatul Culturii din Iasi

Iaşul este oraşul marilor iubiri, al primei mari uniri, al primului spectacol de teatru în limba română, al primului muzeu literar memorial (Bojdeuca din Ţicău) şi al primului Muzeu de Istorie Naturală.

Aici funcţionează Universitatea Alexandru Ioan Cuza, una din cele mai prestigioase instituţii academice din România, precum şi alte patru universităţi publice şi şapte particulare. Orașul Iași a fost menționat pentru prima oară într-un privilegiu comercial emis în 1408 de domnul Moldovei Alexandru cel Bun. Totuși, deoarece existau clădiri mai vechi de această dată (spre exemplu presupusa Biserica armeană costruită în 1395), se crede că oraşul este mult mai vechi, cel puţin cu câteva decenii de această dată. În 1564, domnitorul Alexandru Lăpuşneanu a mutat aici capitala Moldovei de la Suceava.
Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi
În 1640, Vasile Lupu a înfiinţat aici prima școală în limba română şi o tipografie în biserica Trei Ierarhi. În 1643, prima carte tipărită în Moldova a apărut la Iaşi.

„Sunt români care n-au fost niciodată la Iaşi, deşi n-ar trebui să fie nici unul, căci cine n-a fost aici nu poate să străbată cu înţelegere foile celor mai frumoase cronici, nu se poate pătrunde după cuviinţă de spiritul trecutului nostru care trăieşte în acest loc mai viu şi mai bogat decât oriunde aiurea [...]. În conştiinţa lui naţionala ar fi o lipsa dacă el n-ar fi vazut oraşul care a fost şi-şi zice încă astăzi, cu mândrie, capitala Moldovei...”
(Nicolae Iorga).
orasul Iasi iarna

Revelion la Iasi


Obiective turistice Iasi
1. Palatul Culturii - Palatul Culturii este o clădire emblematică, construită în perioada 1906-1925, în perimetrul fostei Curţi Domneşti medieval moldoveneşti, pe locul fostului Palat Domnesc. Inaugurarea a avut loc în 1926 în prezenţa regelui României, Ferdinand de Hohenzoller.
Palatul Culturii din Iasi

Clădirea a servit drept Palat de Justiţie până în 1955 când a fost destinat găzduirii unora din cele mai de seamă instituţii culturale ale oraşului Iaşi, reunite astăzi sub denumirea de Complexul National Muzeal “Moldova” Iasi şi care găzduieşte în prezent patru muzee : Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă, Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu", precum şi Centrul de Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural.

2. Teiul lui Eminescu & Parcul Copou
Teiul lui Eminescu este un tei argintiu vechi de circa 250 de ani, aflat în Parcul Copou din Iași. Acest copac, denumit și "copacul îndrăgostiților", este locul unde poetul Mihai Eminescu își găsea inspirația. În plimbările prin Copou, Mihai Eminescu s-a îndrăgostit de tei, venind deseori să-și adune gândurile sau să discute cu bunul său prieten, Ion Creangă, pe o bancă aflată la umbra protectoare a teiului.
Teiul lui Eminescu  din Parcul Copou

Acest tei este cel mai vechi copac din Grădina Copou. Trunchiul teiului, rămas gol în urma putrezirii, a trebuit să fie plombat cu mortar și consolidat cu manșoane (cercuri) de metal, iar ramurile sunt sprijinite în console. Citeste mai mult.

3. Biblioteca din palma a domnlui Grumazescu Dumitru . La 200 de Hotel Traian pe strada Lapusnenu veti gasi " Galeriile Anticariat Dumitru I. Grumazescu". Aici se afla o colectie de carti liliputane si cea mai mica carte din Europa care se poate citi doar la microscop.vezi mai multe filme

4. Bojdeuca lui Ion Creangă
Bojdeuca lui Ion Creangă din Iaşi, primul muzeu memorial literal din România (inaugurat la 15 aprilie 1918), este unul din cele 12 filiale literare din cadrul Muzeului Literaturii Române Iaşi. Casa se află în pitorescul cartier Ţicău Iaşi, în care a locuit între anii 1872 şi 1889 marele povestitor Ion Creangă.
Bojdeuca lui Creanga din Iasi

Casa din pitorescul cartier Ticau, Iasi, in care a locuit intre anii 1872 si 1889 marele povestitor Ion Creanga. Pragul acestei case a fost trecut si de insusi Eminescu, mare prieten al lui Creanga. Casuta, avand doua camere dispuse de o parte si de alta a unui antreu, a devenit muzeu memorial la 15 aprilie 1918, restaurari avand loc in anii 1942 si 1985.

Merita mentionat faptul ca Bojdeuca lui Ion Creanga este prima casa memoriala din Romania. Primul muzeograf care a prezentat Bojdeuca celor ce veneau sa o viziteze a avut dreptul sa locuiasca in mica bucatarioara din stanga intrarii, impreuna cu sotia, trei copii si bunica. La vremea sa, Ion Creanga era recunoscut pentru faptul ca la casuta sa din Ticau detinea un grup destul de mare de pisici (aproximativ 30), iar fiecare purta cate un nume asociat unei persoane reale din viata sa. Spre exemplu, intotdeauna a avut o pisica pe nume Marioara ca si pe matusa sa zgarcita din satul natal Humulesti. Actualmente sunt patru pisici care dau tarcoale casei.

A fost deschisa ca muzeu memorial la 15 aprilie 1918, cu exponate originale apartinand lui Ion Creanga. In 1968 s-a deschis o expozitie documentara privind viata si activitatea scriitorului, iar in 1989 s-a amenajat expozitia documentara intr-o cladire special construita (arhitect Virgil Onofrei). Cladirea, construita inainte de 1850, a fost locuinta scriitorului Ion Creanga intre 1872 – 1889. A fost restaurata in anii: 1918, 1946, 1968, 1984 – 1986, 1989.

Sunt expuse obiecte apartinand marelui scriitor: ceas argintat, lampa originala, tabachera de argint cu monograma, doua icoane din secolul al XVIII-lea, mobilier de secol XIX, colectia de documente originale Gheorghe Eminovici, bucoavna de la inceputul secolului al XIX-lea, carte manuscrisa Gheorghe Creanga, fotografii originale: Ion Creanga, Constantin Creanga, rude, prieteni, colectia revistei Convorbiri Literare, carti din biblioteca Ion Creanga cu autograf; obiecte care au facut parte din colecta fostului muzeu Ion Creanga de la manastirea Golia din Iasi.

Adresa: strada Simion Barnutiu, nr. 4, Iasi
Program de vizitare: marti-duminica, 10.00 - 17:00; luni inchis
Telefon: +(40)747499488
Site: www.muzeulliteraturiiiasi.ro

5. Grădina Botanică
Grădina Botanică este cea mai veche grădină botanică din România. A fost înfiinţată în 1856 de cel ce îi dă numele acum, Anastasie Fătu, medic şi naturalist, pe o proprietate cumparată de acesta.

6. Catedrala Mitropolitană
Catedrala Mitropolitană este biserica catedrală a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, una dintre cele şase Catedrale Mitropolitane Ortodoxe din România.
Sfinţirea Catedralei a avut loc în anul 1887, la ceremonie luând parte şi regele Carol I şi regina Elisabeta.
Din anul 1889 a fost adusă, de la Biserica Sf. Trei Ierarhi, racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
Catedrala Mitropolitană Iasi

7. Mănăstirea Sfinţii Trei Ierarhi
Mănăstirea a fost ridicată de către voievodul Vasile Lupu, între anii 1637-1639, ca necropolă domnească, reflectând aspiraţia ctitorului spre lumea bizantină, combinând structuri şi forme tradiţionale cu materiale preţioase şi o decoraţie fastuoasă.
În pridvorul bisericii sunt înmormântaţi Vasile Lupu cu soţia şi fiul, Dimitrie Cantermir şi Alexandru Ioan Cuza.

8. Universitatea Alexandru Ioan Cuza - in corpul A al universitatii “Al. I. Cuza” se afla un alt monument al orasului Iasi, Sala Pasilor Pierduti ce contine 19 picturi ale pictorului Sabin Balasa.

9. Muzeul Unirii


10. Biblioteca Universităţii Tehnice Gheorge Asachi - a fost desemnată cea mai frumoasă bibliotecă din lume. http://bit.ly/1QFHJkt
Aplicatia Iasul Meu

Vrei sa sti mai multe despre Iasi? descarca aplicatia Iasul Meu.

Numele aplicației este Iașul Meu și poate fi descărcată gratuit din Google Play Market, la adresa https://play.google.com/store/apps/details?id=com.tourism.iasi.

De ce am ales Android?

Deoarece numărul utilizatorilor care îl folosesc este în continuă creștere (numai în Iași sunt peste 20 000 de utilizatori) și considerăm că este un mod inovativ de promovare a Iașului.

Dorim să facem cunoscut orașul, cu tot ce are el mai bun, oferind o selecție cu cele mai bune locații (muzee, teatre și restaurante până la locuri de cazare, pub-uri și locuri de distracție) zone de agrement și atracții turistice.

O aplicație utilă și foarte ușor de folosit, Iașul Meu reprezintă un adevarat ghid cultural și turistic, dar și un promoter al vieții cotidiene al orașului Iași.inapoi la titlu


inapoi la titlu

Eurotrip
 
Eurotrip
 
Esti ghid de turism? inscrie-te acum!
litoral Bulgaria 2023

vacante in Romania

oferte litoral Romania vacante Grecia, vacante in Grecia oferte litoral Bulgaria oferte all inclusive Antalya oferte vacante Ungaria InfoTraveRomania Blog
vacante Italia, sejur Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice
Oferte all inclusive Litoral Bulgaria 2024 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2024; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena;
City break © 2024 All Right Reserved. "InfoTravelRomania" is a registered trademark
Contact | Despre noi | InfoTravelRomania incurajeaza invatamantul romanesc: EvaluareInteractiva.ro