Portal turism ce prezinta  piata turistica din Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania RSS InfoTravelRomania.ro Linkedin InfoTravelRomania.ro Pinterest InfoTravelRomania.ro
 
   
cere vacanta ta!
Ghizi turism | Interviu | Evenimente turism | Stiri turism | Targuri Romania | Targuri int | Infotripuri | Lista mestesugari | Agentii turism | Sejururi | Circuite | Hoteluri |
 
  
 Sunteti aici: Acasa - Informatii turism - Dictionar turistic

DICTIONAR TURISTIC

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W Y Z
 

termeni in baza de date (1 pagini)
121. Banca europeana de investitii - European Investment bank
Organism bancar european infiintat in anul 1958 la Luxemburg de catre Cee in scopul incurajarii integrarii regionale si economice a tarilor din Uniunea Europeana prin acordarea unor credite pe termen lung pentru dezvoltarea infrastructurii si a industriei,protectiei mediului etc.
122. Banchet - Banquet
Masa festiva comandata pentru un nr mare de persoane ,meniul oferit fiind acelasi pt toti participantii.
123. Bancnota - Banknote
Hartie-moneda folosita ca mijloc de plata.
124. Banda de distributie a bagajelor - Baggage conveyor belt
Sistem automat de distributie a bagajelor,constituit dintr-o curea lata de transmisie(rulanta),pe care se pun bagajele de catre personalul aeroportului pentru ca ele sa fie ridicate personal de turisti in aria de solocitare a bagajelor.
125. Bar - Bar
Unitate de alimentatie cu program de zi sau de noapte,in care se serveste un sortiment diversificat de bauturi alcoolice restransa de preparate culinare si alte produse alimentare.Cardul ambiental este completat cu program artistic,auditii muzicale,video,TV.Pentru efectuarea serviciului in salonul de servire al restaurantului,chelnerii preiau bauturile de la barul se servicu.
126. Bar de noapte - Night club
unitate cu caracte distractiv,cu orar de noapte,care prezinta un program variat de divertisment,de music-hall si dans pentru consumatori,oferind o gama vasta de bauturi alcoolice fine,cocteiluri,bauturi nealcoolice,specialitati de cofetarie si inghetata asortate,fripturi reci etc.,fructe si salata de fructe,cafea,jardiniere cu delicatese.De regula,este realizat in amfiteatru,pentru ca programul artistic-muzical sapoata di vizionat de la toate mesele.Este dotat cu instalatii de amplificare a sunetului,de proiectoare,orga de lumini.
127. Bar de zi - Cockteil bar
Unitate care functioneaza in cadrul hotelurilor si restaurantelor sau ca unitate independenta.Ofera o gama variata de bauturi alcoolice si nealcoolice,simple sau in amestec,gustari in sortiment restrans,tartine,foetaje,specialitati de cofetariesi inghetata,tigari si posibilitati de distractie(muzica discreta,televizor,jocuri mecanice etc.)Se serveste si se consuma pe tejgheaua-bar,cu scaune inalte si la mese de dimensiuni mici,restranse ca numar,prevazute cu 2 scaune.Ca variante cafe-barul(cafeneaua)privilegiaza servirea cafelei,iar piano-barul ofera un program de divertisment specific.
128. Barca - Junk(boat)
Ambarcatiune mica,cu vasle,cu panze sau cu motor.
129. Barca cu motor - Motor boat
Mica ambarcatiune cu motor folosita in general pentru vizitarea porturilor si oraselor traversate de o apa sau pentru a asigura transportul pasagerilor unei nave ancorate intr-o rada pana la cheiul de debarcare.
130. Barman - Barman
Persoana care serveste la bar,fiind specializat in prepararea cocteilurilor,care sunt consumate pe loc.Formularea barman preparatelor este superflua.
131. Belvedere - Belvedere
Platforma amenajata sau construita asezata pe un loc inalt,de unde se paote vedea departe sau se poate admira o larga panorama.
132. Beneficiar - Beneficiary
Persoana/firma in favoarea careia se efectueaza operatiuni financiare ,ca de ex:deschiderea acreditivului documentar,ordonarea platii in cazul ordinului de plata etc.
133. Beneficiar de leasing(locatar) - Lessee
Persoana sau firma care inchiriaza,pe baza unui contract de inchiriere cu durata determinata,de la o firma specializata in operatiuni de leasing(credit bail),bunuri mobile si /sau imobile.La sfarsitul contractului de inchiriere poate sa returneze propietarului bunul inchiriat sau sa-l cumpere de la acesta la valoarea reziduala(neamortizata)a bunului respectiv sau la pretul pietei.
134. Berarie - Alehouse
Unitate de alimentatie in care predomina servirea berii la halba si a unor produse si preparate care se asociaza in consum cu aceasta(crenvustii,foetaje,mititei,carnati,chiftele,covrigi,migdale,alune,etc.)Alaturi de bere,se paote servi un sortiment restrans de alte bauturi alcoolice si nealcoolice.Serviciul se efectueaza la masa,prin chelneri.
135. Bijuterii - Jewellery;Jewelry
Obiecte de podoaba facute dein metal nobil( si pietre pretioase).
136. Bilant - Balace sheet
Documentul contabil de sinteza prin care se prezinta activul si pasivul unitatii patrimoniale la incheierea exercitiului financiar precum si in celalalte situatii prevazute de lege:trimestrial,fuziuni sau incetarea activitatii persoanelor juridice.
137. Bilet - Ticket
Termen generic.In sens turistic,titlu de trasport cu diverse variante.
138. Bilet - Platform ticket
Tichet care permite accesul la persoane de imbarcare sau de debarcare a persoanelor care nu au un document de transport.
139. Bilet combinat - Combined ticket
Bilet de calatorie emis pentru un parcurs mixt:tren-vapor,tren-autocar etc.
140. Bilet cu bucla deschisa - Open-jaw ticket
Bilet dus-intors care da posibilitatea calatorului da a efectua la intoarcere un alt traseu decat la dus,punctele de pelcare si de sosire diind fixate la dorinta sa,in intelegere su transportatorul.Aceste bilete se utilizeaza mai ales in aviatie.
141. Bilet cu jumatate de pret - Half-fare ticket
Bilet de calatorie vandut cu reducere de pret de 50%.
142. Bilet de calatorie in circuit - Tourist excursion ticket
Bilet de calatorie emis de companiile feroviare ,gratie unui aranjament prealabil si valabil pentru mai multe calatorii succesive,potrivit unui itinerar continuu.Nu se percepe nici o taxa suplimentara pentru aceasta facilitate,biletele sunt valabile trei luni si este permisa intreruperea calatoriei.
143. Bilet de debarcare - Land ticket
Document eliberat calatorilor ce se deplaseaza pe calea aeriana sau amritima,pentru a-l prezenta organelor de control la sosire.
144. Bilet de duminica - Sunday excursion
Bilet feroviar dus-intors,de obicei cu tarif redus,care se foloseste numai duminica sau in zilele de sarbatoare legala.Se confunda ,uneori,cu notiunea mai lunga,de bilet de week-end.
145. Bilet de grup - Party ticket
Bilet de transport pentru un grup de persoane care calatoresc impreuna;implica in general conditii speciale de tarif si utilizare.Biletul ramane in posesia conducatorului de grup,iar participantii primesc o contramarca.
146. Bilet de week-end - Weekend ticket
Bilet cu pret redus,avand o valabilitatelimitata,pentru sfarsitul de saptamana.
147. Bilet deschis - Open ticket
Bilet dus-intors care ii permite calatorului sa foloseasca talonul de intoarcere la data care ii convine,dar,bineinteles,in perioada de valabilitate a biletului.Se foloseste mai ales in aviatie.
148. Bilet dus-intors - Return ticket;Round trip ticket
Document de transport corespunzator calatoriei dus-intors.
149. Bilet Familial - Family ticket
Bilet special,eliberat membrilor unei familii care efectueaza aceleasi parcurs si care implica,in general,conditii speciale de tarif si utilizare.
150. Bilet fara loc/fara rezervare - Stand-by ticket
Bilet de avion mai ieftin,care permite pasagerilor sa astepte pana la ultimul moment pentru a vedea daca exista un loc liber in avion.
Eurotrip
 
Eurotrip
 
Esti ghid de turism? inscrie-te acum!
litoral Bulgaria 2023

vacante in Romania

 Inapoi sus
oferte litoral Romania vacante Grecia, vacante in Grecia oferte litoral Bulgaria oferte all inclusive Antalya oferte vacante Ungaria InfoTraveRomania Blog
vacante Italia, sejur Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice
Oferte all inclusive Litoral Bulgaria 2022 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2022; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena;
City break © 2022 All Right Reserved. "InfoTravelRomania" is a registered trademark
Contact | Despre noi | InfoTravelRomania incurajeaza invatamantul romanesc: EvaluareInteractiva.ro