termeni in baza de date (1 pagini) |
1291. Vanatoare - Game; Chase Actiunea de pandire, urmarire si prindere dau ucidere de animale sau pasari salabaticel motivatie a unei forme de turism specializat- turismul de vanatoare. |
1292. Vanzare cu palta in numerar - Cash sale Forma de vanzare a bunurilor si servicilor, indeosebi a celor destiante consumului personal, care sunt achitate de cumparatori cu bani in numerar (cash). |
1293. Vanzare directa - Direct selling Vnazare de bunuri si servicii de catre producator sau prestator direct consumatorului final, fara a folosi deci intermediari.Deseori include vanzarea prin posta directa (trimiterea unei brosuri, expedierea unui formular de rezervare). Exemplu: prestarea serviciului de cazare sau servirea mesei in restaurant pentru un turist sosit pe cont propriu. |
1294. Varsta a treia - Senior citizen Gurpa de populatie pensionara sau aflata peste limta de varsta de 55 de ani, reprezentand un segment important al cererii turistice; datorita disponibilitatilor mari pentru turism (balenear, de cunoastere, de odihna si recreare etc.) manifestate de aceasta grupa de populatie, multe din eforturile de marketing ale agentilor economici din turism se indreapta catre acest segment. |
1295. Vas curier - Mail boat Vapor afectat in principal transportului rapid al calatorilor si al postei, potrivit unui orar si unui itinerar stabilit si care asigura legatura cu alte mijloace de transport. |
1296. Vedeta (barca cu motor) - Mica ambarcatiune cu motor, folosita in geneeral pentru vizitarea porturilor si oraselor treaversate de o apa sau pentru a asigura transportul pasagerilor unei nave ancorate intr-o rada pana la cheiul de debarcare. |
1297. Vehicul - Vehicle Termen generic aplicat oricarui mijloc de transport, avand minimum doua roti unite printr-un ax, distanta dintre ele numindu-se "ecartament". |
1298. Venetian - Venetian Persoana care locuieste la Venetia. |
1299. Venit disponibil - Disponible income Venit personal, al unui individ sau al unei familii, rams dupa deducerea impozitului sia altor taxe obligatorii; nivelul si evolutia venitului disponibil influenteaza direct manifestarea cererii si caracteristicile consumului turistic, intr-o anumita perioada. |
1300. Vesela - Dishes Totalitatea recipientelor de prezentare, servire si consum al preparatelor culinare. |
1301. Viata (regnul marin(a) - Marine life Totalitatea formelor de viata vegetala sau animala existente in apa marilor si oceanelor. |
1302. Viata de noapte - Night life Totalitatea evenimentelor si manifestarilor culturale etc. ce au loc in barurile, restaurantele, discotecile, cluburile etc. unui oras, statiune etc. dupa lasarea intunericului si pe tot timpul noptii. |
1303. Vila - Villa Unitate de cazare de capacitate redusa, functionand intr-o cladire independenta, cu arhitectura particulara, situata intr-o statiune balneoclimaterica sau intr-o zoan sau localitate de interes turistic, care asigura cazarea turistilor sositi la odihna sau tratament si prestarea unor servicii specifice.Oficial, inainte de 1991, in Romania, era folosit termenul "casa de odihna". |
1304. Vilegiatura - Country holiday Sejur scurt de vacanta sau de repaus la tara, la munte sau la mare. |
1305. Vin - Wine Bautura alcoolica obtinuta prin fermentarea strugurilor sau mustului din struguri proaspeti.Prelucrarea strugurilor se face in crama, iar pastrarea si invechirea are loc in pivnita (la 12 C).pentru vinul alb, strugurii fermenteaza lara pielita, ciorchini sau seminte, care sunt inlaturate prin operatia de presare.Vinul rosu se preseaza prin zdrobirea boabelor, fermentarea avand loc pe pielita, impreuna cu partile solide care intra in componenta strugurilor, in functie de continutul de zahar, vinurile soiuri pure pot fi: albe seci, albe demiseci, albe duclci, rosii seci, rosii demiseci, rosii, dulci; vinul dulce este de desert.Vinul spumant se obtine prin fermentarea naturala ins ticle (dupa metoda "champenoise") sau rezervoare; numai vinul spumant obtinut in perimetrul regiunii Champagne din Franta poate sa paorte acest nume.Vinul spumos are un continut de bioxid de carbon de origine exofena. |
1306. Vinarie - Winw cellar; Wine shop Spatiu destinat depozitarii (pivnita,"wine cellar" in engleza) si vanzarii vinurilor in engleza "wine shop"). |
1307. Vitrina frigorifica - Refrigerated display cabinet Piesa de mobilier pentru prezentarea preparatelor si bauturilor consuamte reci, din care , eventual, clientii se pot autoservi. |
1308. Viza - Visa a)Document de calatorie care acorda permisiunea unui strain sa intre sau , in anumite cazuri sa paraseasca o alta tara.Este de regula, marcata pe pasaportul calatorului.c)Mentiune (semantura sau stampila) prin care o autoritate, alta decat cea care a eliberat-o, recunopaste valabilitatea unui act in domeniul de care raspunde. |
1309. Viza de intrare - Entry visa Viza care autorizeaza intrarea intr-o tata.In cazul in care este obligatoriu, turistul trebuie sa obtina pe pasaportul sau o viza consulara care presupune o verificare si control prealabil la trecerea frontierei. |
1310. Viza de tranzit multipla/cu doua intrari - Return transit visa; Round trip transit visa Viza autorizand trecerea printr-o tara a persoanelor sau marfurilor, atat la ducere cat si la intoarcere, cat destinatia calatoriei este o a treia tara.In general, calatoria de tranzit trebuie sa fie facuta intr-o limita de timp rezonabila. |
1311. Viza de tranzit multipla/cu doua intrari - Return transit visa; Round trip transit visa Viza autorizand trecerea printr-o tara a persoanelor sau marfurilor, atat la ducere cat si la intoarcere, cat destinatia calatoriei este o a treia tara.In general, calatoria de tranzit trebuie sa fie facuta intr-o limita de timp rezonabila. |
1312. Vizita cu ghid - Visit with a guide Vizita comentata a unui oras, unei cetati, unui monument, sub conducerea unui ghid. |
1313. Vizitator intern - Domestic visitator O persoana rezidenta intr-o tara care calatoreste in aceeasi tara, in afara localitatii de resedinta, pentru o perioada de maximum un an si in alt scop decat exercitarea unei activitati remunerate in zona vizitata.Exista doua categorii de vizitatori interni: turist intern si excursionist intern. |
1314. Vizitator international - International visitator Orice persoana care calatoreste intr-o tara, alta decat tara sa de resedinta, pentru o perioada de maximum un an si in alt scop decat desfasurarea unei activitati remunerate in tara vizitata.Se include aici doua categorii de vizitatori: turist international si calator in tranzit. |
1315. Voiaj forfetar - Package tour a)produs de calatorie oferit la pret "inclusiv" ,adica pretul include contravaloarea mai multor servicii de calatorie, pe care un calator le cumpara impreuna.Acest produs poate sa includa mai multe destinatii.b)Voiaj organizat de o agentie de turism, platit in avans la un pret forfetar si care cuprinde mai multe servicii turistice cum ar fi: bilete de avion, cazarea la hotel, transportul local, o asigurare care sa acopere cheltuielile medicale, accidentele personale, pierderea bagajelor, precum si banii si bunurile de valoare. |
1316. Voiaj organizat - Package tour Calatorie in al carei pret sunt incluse toate cheltuielile. |
1317. Voiturier - Valet parker Lucrator insarcinat cu parcarea si gararea autoturismelor clientilor hotelului. |
1318. Volumul vanzarilor - Volumes (sales) Cantitatea vanduta. |
1319. Voucher - Voucher Document emis de o agentie de turism, care permite turistilor sa-si plateasca prestarile( cazare, restaurant, transport etc.).Se emite in 3 exemplare: unul pentru turist, unul pentru hotel si unul pentru agentia de turism. |
1320. Weekend - Week-end Timpul liber de la sfarsitul saptamanii, ce poate fi petrecut practicand turismul(turism de sfarsit de saptamana), de regula, in destinatii turistice relativ apropiate de zona de resedinta. |