Litoral 2017 Grecia
   
Portal turism ce prezinta  piata turistica din Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania RSS InfoTravelRomania.ro Linkedin InfoTravelRomania.ro Pinterest InfoTravelRomania.ro
 
   
apartament regim hotelier regim hotelier apartamente garsoniere
cere vacanta ta!
Interviu | Ghizi turism | Evenimente turism | Stiri turism | Targuri Romania | Targuri internationale | Infotripuri | Lista mestesugari | Agentii turism | Sejururi | Circuite |
   
 
Cauta stire turism
Categorie

Anul si luna

Incepe invatamantul profesional dual in industria ospitalitatii!


Incepe invatamantul profesional dual in industria ospitalitatii!

Categorie stire: Evenimente
Incepe invatamantul profesional dual in industria ospitalitatii!
FIHR, APDT Brasov si Kronwell Hotel demareaza proiectul pilot - invatamantul profesional dual in industria ospitalitatii!
Kronwell Hotel alaturi de colegi din breasla isi deschid portile in parteneriat cu Colegiul Tehnic "Maria Baiulescu", Brasov celor 3 clase cu specializarea - bucatar, ospatar, lucrator hotelier.

Pe langa Kronwell mai sunt parteneri ai proiectului Hotel Armatti,Hotel Kolping, Hotel Gott, Hotel Ambient, Hotel Ramada Brasov, Vila Prato, Hotel Alpin, Restaurantele Sergiana, Restaurant Prato, restaurantul Vanatorul Poiana Brasov si Trus HoReCa Services S.R.L.

Partener de materie prima a scolii profesionale in ospitalitate este Selgros Romania.

Invatamantul dual in turism prinde contur la Brasov.

Incepand cu anul scolar 2017-2018, la Brasov vor functiona 3 clase de pregatire profesionala in sistem dual pentru sectorul industriei turismului.
Operatorii economici interesati sa sustina calificarea elevilor prin invatamantul dual in domeniul turism-alimentatie publica, pentru calificarile ospatar, bucatar, lucrator hotelier, s-au intalnit marti, 18 aprilie, la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu pentru a transmite solicitarile de scolarizare pentru anul scolar 2017-2018 catre Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic.

In cursul zilei de miercuri, 19 aprilie, s-a efectuat centralizarea cererilor operatorilor economici, care vor fi transmise la Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic, conform metodologiei si Calendarului de actiuni de informare si promovare.

La intalnirea de lucru organizata de Colegiul Tehnic Maria Baiulescu si Centrul National de Dezvoltare a Invatamantului Profesional si Tehnic si Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului din Judetul Brasov (APDT Brasov) au participat principalii operatori brasoveni din HORECA, care s-au angajat sa sustina formarea profesionala duala pentru viitorii elevi. Cererile privind scolarizarea de lucratori in acest domeniu au depasit oferta pentru toate cele 3 calificari ce vor fi organizate.

Scoala duala in turism va functiona dupa modelul de succes al scolii germane Kronstadt. Pregatirea practica a elevilor se va desfasura in conformitate cu standardele de pregatire profesionala in vigoare. Pentru fiecare elev vor fi acordate burse la nivelul celei acordate din fonduri publice. Operatorii economici vor angaja cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor, cheltuieli care vor fi negociate si detaliate in contractul de parteneriat ce va fi incheiat intre unitatea de invatamant si unitatea administrativ-teritoriala pe raza careia se afla unitatea scolara la care vor fi alocate locurile aprobate pentru scolarizare in invatamantul profesional dual.

Prin completarile la Codul fiscal introduse de OUG 84/2016 si potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale, agentii economici si elevii vor beneficia de o serie de facilitati fiscale. Agentii economici isi vor putea deduce din venitul impozabil cheltuielile efectuate in baza contractelor incheiate cu unitatile de invatamant pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic si isi vor putea recupera din punct de vedere fiscal, prin deducerea amortizarii, cheltuielile aferente cu mijloacele fixe si investitiile.

Costurile formarii in stagiile de practica vor fi impartite intre operatorul economic si stat, in conditiile acordarii unor facilitati fiscale operatorului economic.
Invatamantul dual devine din ce in ce mai atractiv pentru absolventii clasei a VIII-a care se pot califica in meserii solicitate pe piata muncii.

Acest sistem reprezinta o alternativa a formarii profesionale pentru absolventii de gimnaziu, iar contractul pe care elevul il incheie cu operatorul este un contract de pregatire practica (fara atragerea unor costuri suplimentare de tipul contributiilor si taxelor pe salarii pentru companii).

Sistemul presupune invatarea la locul de munca intr-o companie combinata cu educatia si formarea profesionala intr-o unitate de invatamant, cu scopul de a obtine o calificare profesionala.

Preponderenta in acest caz, spre deosebire de invatarea bazata pe scoala, este invatarea la locul de munca, pe baza unui contract de parteneriat intre operatorul economic si unitatea de invatamant, cu implicarea unitatii administrativ-teritoriale pe raza careia se afla unitatea scolara, si a unui contract individual de pregatire practica incheiat intre operatorul economic, unitatea de invatamant si persoana care se formeaza (respectiv parintele, tutorele sau sustinatorul legal al elevului minor).

Absolventii care nu au finalizat studiile liceale pot fi cuprinsi in programe de pregatire pentru echivalarea nivelului de invatamant liceal. Conditiile de acces, continutul si durata acestor programe de pregatire sunt reglementate prin metodologii specifice, aprobate prin ordin al ministrului educatiei nationale si cercetarii stiintifice.

O clasa va cuprinde in medie 25 de elevi, dar nu mai putin de 20 si nu mai mult de 30, instruirea practica si pregatirea de specialitate se va desfasura pe grupe de minimum 10 elevi si maximum 15 elevi.

La solicitarea operatorilor economici, se pot organiza probe de admitere stabilite de unitatea de invatamant in colaborare cu operatorii economici respectivi, indiferent de numarul de candidati inscrisi si de numarul de locuri disponibile.

Tipul, numarul si continutul probelor de admitere pot fi decise de unitatea de invatamant si operatorii economici. Probele de admitere pot viza cunostinte din programele scolare din invatamantul gimnazial si/sau motivatia elevilor, testarea unor abilitati/aptitudini si alte conditii de admitere stabilite prin procedurile de admitere adoptate de unitatea de invatamant in colaborare cu operatorii economici.

Organizarea invatamantului dual a fost reglementata prin Ordonanta de Urgenta nr. 81/2016 privind modificarea si completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011.

Astfel, operatorii economici pot participa la deciziile consiliului de administratie al unitatii de invatamant prin desemnarea unor reprezentanti ai acestora, pot face propuneri legate de durata programelor de formare profesionala, adaptarea curriculumului la nevoile pietei muncii locale si regionale.

In luna mai a.c. va fi organizata la nivelul judetului o actiune de popularizare a invatamantului dual in randul elevilor de clasa a VIII-a, prin care vor fi prezentate avantajele pentru cei care vor decide sa urmeze aceasta forma de scolarizare.

Tot in luna lui ciresar, in cadrul Targului liceelor care va avea loc la Brasov Business Park, APDT Brasov va crea un eveniment atractiv pentru copii, la care va participa si ministrul turismului Mircea-Titus Dobre.

Cristian Macedonschi
Presedinte
Asociatia de Promovare si Dezvoltare a Turismului din Judetul Brasov

Data stire: 19 aprilie 2017
Categorie: Evenimente
Autor: InfoTravelRomania
Sursa: APDT Brasov

Autentificare - Creare cont
Autentificare - Creare cont
Hotel Mera Resort
oferte Grecia 2017, charter avion Grecia
autocar litoral Grecia 2017
Eurotrip
transfer Italia
Circuite Romania
oferte litoral 2017 Bulgaria, oferte litoral 2017 Bulgaria
Esti ghid de turism? inscrie-te acum!
Litoral 2017 Bulgaria
litoral Bulgaria 2017

vacante in Romania

InfoTravelRomania InfoTravelGrecia InfoTravelBulgaria oferte all inclusive Antalya InfoTravelUngaria InfoTraveRomania Blog
totul despre Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice
Oferte all inclusive Litoral Bulgaria 2017 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2017; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena;
City break © 2016 All Right Reserved. "InfoTravelRomania" is a registered trademark
Contact | Despre noi | InfoTravelRomania incurajeaza invatamantul romanesc: EvaluareInteractiva.ro