Litoral 2018 Grecia
   
Portal turism ce prezinta piata turistica din Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania RSS InfoTravelRomania.ro Linkedin InfoTravelRomania.ro Pinterest InfoTravelRomania.ro
 
   
cere vacanta ta!
Ghizi turism | Interviu | Evenimente turism | Stiri turism | Targuri Romania | Targuri int | Infotripuri | Lista mestesugari | Agentii turism | Sejururi | Circuite | Hoteluri |
   
 
Sunteti aici: Acasa - Romania - Oradea, judetul Bihor

Oradea, judetul Bihor

Despre Oradea
Ce trebuie sa vizitam in Oradea
Unde ne cazam in Oradea
Cum ajungem in Oradea
Statiunea Baile Felix
Galerie foto Oradea

Despre Oradea
Prezentarea orasului Oradea
Oradea, Großwardein pentru vorbitorii de germana sau Nagyvárad in limba maghiara, se descopera de aproape 1000 de ani, ca un un oras cosmopolit locuit dealungul timpului de romani,  maghiari, italieni, evrei, slovaci, germani, etc. Multiculturalitatea locului este vizibila pretutindeni, de la centrul vechi al orasului construit, in marea sa parte, in stilul art nouveau (membri Retelei Oraselor Art Nouveau din Europa, alaturi de orase ca BarcelonaHelsinki sau Riga), decorat intr-un galben de „Schombrun”,  la cele 4 locasuri de cult, ortodox, greco-catolic, catolic si mozaic aflate pe o raza de 600 de m din Piata Unirii.

Palatul si pasajul Vulturul Negru
domina piata centrala prin jocul complicat de fatade supra ornamentate, balcoane si vitralii si prin frumoasa galerie acoperita cu tavan de sticla, care adaposteste cele mai vibrante si colorante cafenele si pub-uri ale orasului, continuand astfel traditia vechilor restaurante si cafenele construite aici odata cu palatul.   

Cetatea Oradea, aflata intr-un amplu proces de renovare, este locul de unde s-a nascut orasul, prima atestare fiind la 1113 in care se mentioneaza asezarea unei manastiri si a unui targ pe amplasamentul actualei cetati. Cetatea si orasul capata o importanta europeana in urma sanctificarii fondatorului Episcopiei Oradene Sf. Ladislau Taumaturgul, fiind la vremea respectiva (sec. XIII şi XIV) un loc de pelerinaj de talie europeana.

Oradea a fost, timp de 203 ani, cel mai important observator astronomic al Europei, Georg Peuerbach, creatorul acestuia, stabilind meridianul zero al hartilor geografice, in Oradea prin celebrele Tabulas Varadiensis.

Importanta turistica a orasului a fost confirmata in 2014, cand vizitatorii platformei TripAdvisor plaseaza Oradea pe locul 2, dupa Bucuresti, in topul destinatiilor turistice ale Romaniei. inapoi la titlu

Ce trebuie sa vizitam in Oradea?
Cele mai importante obiective turistice ale orasului Oradea.
Pentru lista completa a obiectivelor turistice va rugam accesati site-ul oradea.travel


Cetatea Oradea, Piata Emanuil Gojdu, nr. 41

Avand o istorie de aproape 1.000 de ani, Cetatea Oradea are toate atuurile de a se constitui intr-un obiectiv turistic de prim rang nu doar pentru Municipiul de pe malurile Crisului Repede, ci si pentru regiunea de vest a Romaniei si, in sens mai larg, pentru spatiul central–est-european. inapoi la titlu


Oradea Cetate

Inca de la inceputurile sale, Cetatea Oradea a constituit nucleul polarizant al asezarilor din spatiul oradean, prin concentrarea intre zidurile sale a functiilor politice, militare, administrative, juridice si religioase ale zonei Oradiei. A constituit un important centru religios in urma sanctificarii, in 1192, a fondatorului Episcopiei Oradene Sf. Ladislau Taumaturgul, fiind la vremea respectiva (sec. XIII si XIV) un loc de pelerinaj de talie europeana. Activa implicare a episcopilor in dezvoltarea sa si efervescenta viata culturala au transformat Cetatea Oradea in secolul al XV-lea in unul din cele mai insemnate centre ale Umanismului si Renasterii din Europa central-estica. Aici au functionat o mare biblioteca, cu carti aduse din intreaga Italie, un Literarum asylum, un loc de intalnire al marilor carturari umanisti ai timpului, un observator astronomic (Georg Peuerbach) si celebrele sale Tabulas Varadiensis care fixeaza meridianul zero al hartilor geografice (timp de 203 ani) la Oradea, precum si o scoala a Capitlului Catolic, unde a invatat si marele carturar umanist Nicolae Olahus. Localizarea aici a meridianului zero s-a facut de catre fizicianul austriac Georg von Peuerbach la indemnul marelui umanist Episcopul oradean, Ioan Vitéz de Zredna (intre 1445 si 1465).

Oradea Cetate

Cetatea Oradea a fost locul de veci al multor capete incoronate: Ladislau I (adus la Oradea intre anii 1130 si 1134), Andrei al II-lea (1235, dus ulterior la Agria), Ştefan al II-leaLadislau al IV-lea Cumanul (1290), regina Beatrix, sotia lui Carol Robert de Anjou (1319), regina Maria de Anjou, sotia lui Sigismund de Luxemburg (1396), regele-imparat Sigismund de Luxemburg (1437, singurul imparat romano-german inmormantat in afara Germaniei).

Din punct de vedere arhitectonic, Cetatea Oradea a cunoscut trei mari etape de dezvoltare. O etapa romanica, una gotica si in final, etapa renascentisto-baroca, care isi pune amprenta asupra monumentului vizibil si astazi. Cetatea Oradea, in urma refacerii si extinderii din secolele al XVI-lea si al XVII-lea, capata fizionomia tipica a unei fortificatii de tip bastionar italian, cu bastioane de tip pana, fiind singura de acest tip din intreg estul Europei.inapoi la titlu

Acest obiectiv este partial vizitabil din cauza lucrarilor interioare de restaurare/reabilitare. Se pot obtine detalii la adresa info@oradea.travel.


Palatul si turnul Primariei, Piata Unirii nr. 1-3

Palatul Primariei este sediul autoritatii publice locale a Municipiului Oradea. Cu toate ca rolul cladirii este unul administrativ, Turnul cu ceas si sala Gen. Traian Mosoiu (sala in care se reuneste Consiliul Local) sunt obiective turistice. Accesul catre turn se face prin intrarea aflata la baza acestuia situata pe malul Crisului, iar in sala de consiliu, prin intrarea principala a palatului, situata vizavi de intrarea in Biserica Sf. Ladislau.

Cladirea este opera (proiectare si executie) arhitectului Rimanóczy Kálmán-junior, cel care castiga in 1896 concursul de proiecte pentru realizarea noului sediu al Primariei. Constructia acestui obiectiv monumental incepe cu demolarea vechii resedinte episcopale in anul 1901, apoi cu lucrarile la fundatie in luna februarie a anului 1902. In 10 ianuarie 1904 a avut loc sedinta solemna de inaugurare, in timpul mandatului celui mai longeviv primar din acea perioada Rimler Karoly. Sala mare de consiliu a fost decorata cu doua tablouri mari, unul care il reprezinta pe regele Sigismund de Luxemburg si Vladislay Yogello intalnindu-se la Oradea in anul 1412, iar celalalt il reprezinta pe Ducele de Bihor care ii ofera mana fiicei sale fiului lui Arpad.


Oradea Primarie ziua

Turnul cu ceas, cu o inaltime de 50 de metri, a servit ca punct de veghe pentru pompierul de serviciu al orasului. Incendiile erau anuntate prin batai de clopot, in functie de zona in care izbucnea incendiul. Pe timp de zi se arbora un drapel rosu pe directia in care izbucnea incendiul, iar noaptea se aprindea un reflector electric. In mod ironic, in anul 1944, turnul impreuna cu acoperisul si ultimul etaj cad prada unui incendiu si sunt mistuite de flacari, fiind ulterior refacute.

Oradea Primarie noaptea

Turnul are 4 niveluri principale, dintre care trei de panorama si un numar total de 250 de scari. La nivelul I se afla mecanismul orologiului  - numit „ceasul mama". Orologiul canta la ore fixe „Marsul lui Iancu" - construit la inceputul secolului XX, in anul 1904. inapoi la titlu

Orarul de vizitare este:

Program de vara (1 aprilie-31 octombrie)

Program de iarna (1 noiembrie – 31 martie)

Luni - inchis

Marti - Vineri 12:30 – 18:30 (ora 18:00 intrarea ultimului grup/persoana)

Sambata - Duminica 12:30-19:30 (ora 19:00 intrarea ultimului grup/persoana)


Marti - Vineri 12:30 - 16:30 (ora 16:00 intrarea ultimului grup/persoana)

Sambata - Duminica 12:30 - 16:30 (ora 16:00 intrarea ultimului grup/persoana)
Pret bilet turn 5 lei adulti
3 lei copii, studenti, sau grupuri (10 +) inapoi la titlu

Sala de Consiliu poate fi vizitata gratuit intre 08:00 -16:00 in fiecare zi lucratoare a saptamanii.


COMPLEXUL VULTURUL NEGRU, Str. Independentei, nr. 1

Ansamblul de cladiri este una din realizarile monumentale arhitecturale din Oradea si Transilvania, pentru stilul constructiv secession. Concursul pentru ridicarea acestui complex a fost castigat de arhitectii Komor Marcell si Jakab Dezső. Cladirea a fost finantata de catre doi avocati evrei Dr. Kurlander Ede si Dr. Adorjan Emil, care s-au decis sa ridice din resurse proprii o cladire speciala pentru oras.

Oradea Pasajul Vulturul Negru

Constructia sa, pe vechiul amplasament al Hanului „Vulturul Negru” (1861), demareaza in anul 1907 sub conducerea inginerului constructor Sztarill Ferenc, iar in luna decembrie 1908 constructia era finalizata. Format din doua corpuri de cladire inegale si asimetrice, legate de un al treilea situat median si mult retras, complexul urma sa adaposteasca un teatru, sali de bal, cazinou, birouri etc. Pasajul in forma de Y are trei intrari: una principala, din Piata Unirii si doua secundare din strazile V. Alecsandri, respectiv Independentei (spre malul Crisului Repede). Interiorul acoperit cu sticla, a fost inspirat de Galeria Vittorio Emanuele din Milano.

Oradea Pasajul Vulturul Negru

In 1908, Palatul Vulturul Negru avea doua sali de spectacole, o cofetarie, o cafenea cu sase incaperi decomandate, un hotel cu 75 de camere, restaurant cu 15 incaperi anexe, patru magazine spre Piata Mica, opt spre strada Independentei si 24 sub pasaj. Cafeneaua, denumita Corona, a fost cea mai cautata locatie pentru sustinerea concertelor si activitatilor culturale ale invitatilor de pe intreg teritoriul Transilvaniei.

In Complexul Vulturul Negru au functionat Restaurantul Arborele Verde un loc emblematic la aceea vreme (actual Teatru de Papusi Arcadia) si Cinematograful Urania (elegant, luxos si ultra dotat pentru anul 1909). De-a lungul timpului, in incinta restaurantului s-au organizat renumite evenimente culturale, primul bal romanesc (1895), piese de teatru (Saracie Lucie de I. Vulcan), musicaluri (1895 Ciprian Porumbescu „Numele Tau”), etc. Incepand cu anul 1908 spectacole ale Cabaretului Bonbonniére si ale Cabaretului Blanc (1910) se organizau aici la etajul superior.inapoi la titlu

Pana la primul razboi mondial, cristalele, oglinzile si luxul interior au clasat palatul printre cele mai moderne hoteluri din tara.

In prezent, ansamblul gazduieste birourile si platourile postului de televiziune Digi 24 Oradea, banci comerciale si mai multe cluburi, cafenele si restaurante, fiind un loc important de intalnire pentru localnici si turisti deopotriva.


TEATRUL REGINA MARIA, Piata Ferdinand, nr. 4-6

Oradea Teatrul Regina Maria

Oradea Teatrul Regina Maria

Oradea Teatrul Regina Maria

Aflata in centrul unui veritabil muzeu de arhitectura, aceasta cladire in stil eclectic se impune printr-o realizare de exceptie. Constructia, atat de mult dorita de municipalitatea acelor vremuri, a fost incredintata renumitei firme de constructii din Viena „Fellner si Helmer”. Cei doi antreprenori vienezi, recunoscuti in intreaga Europa pentru eficacitate, au inaintat un proiect municipalitatii oradene, iar constructia efectiva a inceput la data de 21 iulie 1899. Gratie eficientei constructorilor Rimanóczy Kálmán-senior, Guttman József si Rendes Vilmos, la data de 1 octombrie 1900 cladirea era terminata, cu o capacitate de 1000 de locuri. In 15 octombrie 1900 a avut loc prima reprezentatie. Pe scena noii cladiri s-au urcat mai multi artisti cunoscuti, interpretand piese de teatru celebre: Irina Vladeasa si Gheorghe Savu (1902), in 1903 a fost jucata piesa scrisa de I. Vulcan, Printul Stefan cel Tanar (s-a jucat cu casa inchisa), George Enescu (1921), Nineta Gusti, Radu Beligan, Marcel Anghelescu (1946), etc.

Un cunoscator de arta poate admira pe fatade elemente decorative neoclasice, neo renascentiste, iar in interior, predominanta stilului neobaroc. Ansamblul statuar din fata Teatrului le reprezinta pe cele doua muze protectoare ale Artei teatrale: Tragedia (Melpomene) si Comedia (Thalia). Intrarea pentru vizitare se face prin casa de bilete de pe strada M. Imre. inapoi la titlu

Orar de vizitare: 14:00 – 17:00. Pret bilet: 5 lei.


Complexul Baroc: Palatul, Sirul Canonicilor si Basilica Minor, Str. Sirul Canonicilor

Palatul Baroc se construieste sub conducerea episcopul Ádám Patachich intre anii 1761 si 1777, fiind opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt. Dupa punerea pietrei de temelie pe 23 mai 1762, lucrarile se vor desfasura sub supravegherea inginerului constructor austriac Johann Michael Neumann. Palatul a fost construit in stil baroc austriac tarziu si s-a dorit a fi o copie mai mica a palatului Belvedere din Viena. In 1773 palatul a fost afectat de incendiu , dar este reconstruit dupa planurile initiale, fiind finalizat in 1777.

Oradea Palatul Baroc

Cladirea palatului se distinge prin monumentalitate exterioara si somptuozitate interioara. Forma sa se desfasoara in forma unui imens U, fatada are 102,3 m, iar aripile laterale 25 m. Stilul adoptat pentru constructia sa este un import francez pe filiera austriaca, este vorba despre stilul baroc palatin francez cunoscut sub denumirea de coeur d’honneur. Pe cele trei niveluri ale cladirii palatului pot fi numarate 365 de ferestre. Cea mai reprezentativa este Sala Festiva cu picturile murale realizate in 1879 de pictorul renascentist Francisc Storno senior. Cel mai elegant spatiu al palatului este capela dedicata Sf. Carlo Borromeo, decorata de Johann Nepomuk von Schöpf, care este si autorul picturii de pe altar.inapoi la titlu

In semn de pretuire pentru proiectul grandios al palatului episcopal, Maria Tereza a trimis in dar patru tablouri pretioase din colectia imperiala, care urmau sa impodobeasca peretii viitorului palat. Tablourile se afla si astazi in cladirea palatului, in colectia Sectiei de arta a Muzeului Tarii Crisurilor, expuse in Sala franceza.

Curtea interioara a palatului, cuprinsa intre cele trei laturi ale edificiului, isi gaseste si ea analogia Intr-un edificiu din Germania: castelul din Pomersfelden, construit de Johann Dietzenlhofer si Maxmilian von Wclsch intre 1711-1718.

Complexul baroc a fost distrus aproape in totalitate la sfarsitul celui de al II –lea Razboi Mondial , cand peste 1000 de refugiati greci au fost cazati in aceasta cladire. La 17 ianuarie 1971 in Palatul Baroc se deschide Muzeul Ţarii Crisurilor.

De retinut este faptul ca acest palat, desi nu a urmat intru totul planurile initiale – ceea ce ar fi crescut mult valoarea sa arhitecturala –, este cel mai important si amplu proiect baroc din tara noastra si, probabil, din sud-estul Europei.


SIRUL CANONICILOR
Este un complex arhitectural format din 10 cladiri insiruite, construite in mai multe etape pe parcursul a o suta de ani. Constructia primului tronson a inceput in anul 1750, iar ultimul a fost terminat in anul 1875. Un document juridic din anul 1777 atesta deja existenta a patru case, si faptul ca inca trei sunt in faza de construire. Dupa opinia lui József Bíró a patra casa a sirului, in acest an deja finalizata ar fi fost cea de la nr. 17, iar tot el le-a identificat pe celelalte trei cu casele de la nr. 21, 23 si 25.inapoi la titlu

Ansamblul baroc al sirului este intregit de inca trei cladiri dupa aproape o suta de ani. In 1863 au fost terminate pe lotul pe care se planuia edificiul seminarului, cladirile de la nr. 11 si 13, ca in final seria acestor constructii sa fie incheiate in anul 1875 de cea de la nr. 19.

Dintre locuitorii celebri ai acestor edificii se remarca canonicii eruditi din a doua jumatate a secolului al XIX-lea, traind si creand in aceste case o perioada mai indelungata sau mai scurta reprezentanti de seama ai inceputurilor istoriografiei de arta si arheologiei maghiare, sau cercetatori celebri ai istoriei bisericesti, ca Flóris Rómer, Arnold Ipolyi, Vilmos Fraknói, János Karácsonyi sau Vince Bunyitay.

Din punct de vedere arhitectural, un ochi mai ager poate observa diferentele dintre forma si dimensiunea ferestrelor, care dau aspectul unui tot unitar datorita porticului cu stalpi masivi si bolti de tip boemian. Stilul predominant este cel baroc, insa unii specialisti spun ca el ar avea mai mult de a face cu arhitectura clasicista populara din Transilvania. Curiosul poate numara cele 57 de arcade ale complexului, arcade care privite dintr-un capat spre celalalt dau iluzia unui sir infinit.

Complexul gazduieste Biroul de Informatii Turistice al Episcopiei Romano-Catolice. Acesta este deschis zilnic intre orele 9:00 – 17:00.inapoi la titlu


CATEDRALA ROMANO-CATOLICĂ „INĂLŢAREA FECIOAREI MARIA”(BASILICA MINOR)

Oradea Basilica Minor

Cladirea catedralei este opera arhitectului vienez Franz Anton Hillebrandt, cel care a acceptat propunerea Episcopului Pál Forgács de a o construi. Interesant de semnalat este faptul ca, incepand din anul 1750 si pana in 1 mai 1752, cand se pune piatra de temelie, numele arhitectului austriac este omniprezent, insa, din acest moment, el dispare si este inlocuit de cel al constructorului italian Giovanni Battista Ricca, cel care introduce elemente inspirate din biserica „Il Gesu” a lui Vignole.

Catedrala este compusa dintr-o nava principala, doua navete secundare, in interior are o orga, functionala si azi, ce dateaza din anul 1780. Ceea ce este si mai important este faptul ca aceasta a fost donata catedralei de catre imparateasa habsburgica Maria Tereza. Dupa moartea arhitectului italian in anul 1756, lucrarile se intrerup si vor fi continuate de arhitectul italian, Domenico Luchini, iar din 1762, o data cu inceperea lucrarilor la palatul episcopal, de Johann Michael Neuman. Dupa mai multe modificari de planuri si stagnari ale lucrarilor, in vara anului 1779 lucrarile iau sfarsit. Un an mai tarziu, pe 25 iunie 1780, are loc sfintirea lacasului de cult.

Printre obiectele pretioase pe care le adaposteste amintim: pietrele tombale in stil gotic si renascentist apartinand vechii catedrale din Cetatea Oradea, precum si herma cu moastele Sfantului Ladislau I – Taumaturgul. Accesul spre acest lacas de cult se poate face pe poarta ce da in naosul catedralei, dincolo de gardul care imprejmuieste parcul palatului, spre Sirul Canonicilor.

Program de vizitare: Luni-Duminica 08:30-18:00.


BISERICA ROMANO-CATOLICĂ „SFANTUL LADISLAU”, Piata Unirii

Oradea Biserica Sf. Ladislau

Cladirea ecleziastica este considerata a fi una dintre cele mai importante edificii in stil baroc provincial tarziu din oras. Constructia sa a inceput in jurul anului 1720 si conform inscriptiei de deasupra intrarii s-ar fi finalizat in 1733.

Oradea Biserica Sf. Ladislau

Dedicata Sfantului Ladislau (tamaduitorul) fondatorul asezamantului, pictura din interior, in zona tavanului, il prezinta in cele mai importante momente din viata sa: legenda intemeierii, legenda mortii si inmormantarii sale in Cetatea Oradea, precum si momentul sanctificarii sale. Pictura altarului il infatiseaza pe Sf.Ladislau intinzand o cheie Episcopului Oradiei.

De asemenea, amintim ca in interiorul bisericii se gaseste cel mai vechi altar din Oradea care din 1730 pana azi este functional in aceeasi forma.

Orar de vizitare: 8:00-19:00. Intrare gratuita.inapoi la titlu

Oradea Biserica Sf. Ladislau si cladirea Prmariei


BISERICA „cu LUNA” – hramul ADORMIREA MAICII DOMNULUI, Piata Unirii, nr.2

Oradea Biserica cu Luna
Piatra de temelie a bisericii s-a pus in data de 9 Noiembrie 1784, constructia fiind finalizata in 1790. Stilul constructiei este cel al barocului tarziu cu vadite elemente clasicizante, dar si cu o puternica amprenta autohtona, provinciala.

Numele de „Biserica cu Luna” deriva de la mecanismul instalat in anul 1793, in turnul bisericii. Orologiul si luna sunt opera inovativului mecanic oradean, Georg Rueppe. Mecanismul care roteste luna este conceput sa faca o rotatie completa in jurul axei sale in 28 de zile, indicand in acest fel fazele lunii, in functie de ciclul cotidian marcat de mecanismul de ceas. Pe roata ancora a orologiului se poate citi si astazi, scris in limba germana numele constructorului: „Georg Rueppe in Grosswardein, 1793”(Georg Rueppe in Oradea Mare, 1793). Sistemul era la vremea respectiva o minune inginereasca, fiind considerat o revelatie in domeniu, deoarece nu are nituri sau suruburi. El functioneaza cu ajutorul a trei tamburi, nefiind altceva decat aplicatia in practica a legii gravitatiei.

Incendiul din 7/19 Iunie 1836, care cuprinde si distruge cea mai mare parte a orasului, nu afecteaza constructia bisericii. Acest lucru se datoreaza in parte credinciosilor care au format o bariera umana in calea focului si protectiei divine. Legenda spune ca, in timp ce in jur ardeau case si turla bisericii era invaluita de fum si scantei, pe varful crucii poposeau 3 porumbei albi care au aparat biserica de primejdie.

In cheia altarului este o icoana a unuia din conducatorii rascoalei taranesti de la 1784, Horea. Se spune ca ar fi cea mai fidela reprezentare a chipului acestuia.

In biserica odihnesc ramasitele trupesti ale Episcopilor Roman Ciorogariu, Nicolae Popovici si Vasile Coman, alaturi de ctitorii Mihai Püspöki si Mihai Kristoff impreuna cu familiile acestora.inapoi la titlu

Acest obiectiv este vizitabil fara ghid. Orar 08:00 – 20:00.


CATEDRALA „SFANTUL NICOLAE”, str. Iuliu Maniu nr. 1

Oradea Biserica Sf. Nicolae
Catedrala greco-catolica din Oradea, cunoscuta si ca „Biserica Sfantul Nicolae”, este situata in coltul sud-vestic al Pietei Unirii, in vecinatatea imediata a Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” si a Palatului Episcopal Greco-Catolic.

Catedrala actuala a fost construita pe locul unei mai vechi biserici greco-catolice, demolata in 1800. Ridicarea unei noi biserici s-a realizat in timpul Episcopilor Ignatie Darabant si Samuil Vulcan, personaje implicate in miscarea Scolii Ardelene. In 1810 au fost finalizate lucrarile, iar in 1812 a fost sfintita biserica. Pictura interioara a fost realizata in 1892 de catre pictorul maghiar Szirmai Antal. In urma desfiintarii Bisericii Unite in 1948, catedrala a fost preluata de Biserica Ortodoxa, fiind retrocedata si predata oficial in 15 noiembrie 2005.

Biserica este construita in stil baroc clasicizant, cu turnul pe fatada vestica. Pe bolta bisericii sunt pictate scenele: Episcopul Mihai Pavel inchinand biserica Sfintei Fecioare si Pruncului Isus, Predica de pe munte, Hristos: Calea, Adevarul si Viata. Iconostasul este realizat in stil Empire si dateaza din anii 1820. Se remarca mai multe elemente de mobilier in stil baroc tarziu si empire: amvonul, tronul arhieresc, trepiedele aulice (donatie a imparatesei Maria Tereza si a fiului ei Iosif al II-lea) si strana. In spatele icoanelor cu Fecioara Maria si Sfantul Iosif, de pe trepiede, sunt doua picturi cu Maria Tereza respectiv Iosif al II-lea.

Acest obiectiv este vizitabil fara ghid. Orar 08:00 – 20:00. inapoi la titlu


Oradea Piata Unirii


Unde ne cazam in Oradea? inapoi la titlu


Cum ajungem in Oradea? 594 km in 7 h si 26 minute
Cu autoturismul propriu pe ruta Bucuresti - Pitesti - Ramnicu Valcea - Sibiu - Alba Iulia - Turda - Oradea
traseu Bucuresti - Oradea .
inapoi la titlu


Statiunea Baile Felix in prezent este cea mai mare statiune balneara cu sezon permanent, fiind situata in nord-vestul României la aproximativ 10 km de municipiul Oradea. Localitate atestata documentar din 1291-1292 sub numele de Sanctus Martinus.

Primele semne documentare certe despre statiunea Baile Felix dateaza din anul 1763. Ele reprezinta de fapt notele unui doctor, medicul oradean Francisc Gebb, primul cercetator al bailor. In anul 1771, bazinul de lemn uzat si deloc comod este inlocuit cu un bazin de piatra, acestuia atasându-i-se si cabine de bai (locuri pentru schimbat). Insa, prima cladire, in adevaratul sens al cuvântului, a fost construita intre anii 1766-1772.

1.1.Obiective turistice:

 • Lacurile cu nuferi si lotusi populate cu broaste testoase si pesti exotici.

 • Ștrandul Apollo ( din anul 1898) are in dotare baza de tratament, masaj si sauna.

 • Ștrandul Felix este cel mai mare complex de bazine din Baile Felix, retea de topogane

 • Ștrandul cu valuri din Baile 1 Mai este cel mai vechi strand din Romania, cu vârsta de aproximativ 107 ani.

 • Biserica de lemn din statiune, o perla a arhitecturii taranesti in lemn, construita in anul 1785 si adusa in Baile Felix din localitatea Brusturi

 • Cladirea Sanifarm este o fosta manastire din ordinul calugaresc Sf.Vincentio construita in secolul al XVIII-lea in stil baroc.

 • Capela de la Haieu este o biserica-sala din secolul XIV si restaurata in 1977, in care inca se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, gotice si cisterciene.

 • Rezervatia Naturala din Baile 1 Mai adaposteste trei specii naturale protejate: Nufarul Termal (Nymphaea Lotus Thermalis), pestele Rosioara lui Racovita (specie numita dupa naturalistul roman Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi, specie ce a supravietuit erei glaciare. inapoi la titlu

 

1.2.Caile de acces spre statiune sunt:

-feroviare cu oprire in statia CFR Oradea si mai apoi transbordarea in personalul Oradea – Vascau, oprire in halta Felix, ori cu trenul special introdus in perioada estivala.

-autobuze sau microbuze de la gara sau din capatul cartierului Nufarul; calea rutiera care trece prin statiune este DJ 760 Oradea-Beius; aeroportul Oradea, mai apoi autobuz pâna in statiune. inapoi la titlu

Prin reteaua larga de hoteluri, Baile Felix aproape 6.000 de locuri de cazare, bazine de inot, stranduri acoperite sau in aer liber, Aqua Parcuri, restaurante cu diferite specificuri culinare, posibilitati de a face sport in aer liber prin terenuri de sport, pista de alergat.

1.3.Proprietati curative si posibilitati de cazare:
Apele termale din Baile Felix au temperaturi cuprinse intre 20 si 49 grade Celsius, oligotermale, având o mineralizare totala de 1 gr/ l, usor radioactive, continând sulf, calciu, sodiu.

Factorul chimic. Apele statiunii prezinta un numar mare de elemente chimice precum: K, Ca, Mg, Fe. Compozitia apei prezinta de asemenea si diferiti sulfati care ajuta organismul sa elimine Na, uree si radicali acizi.

Factorul termal. Temperatura medie a apei de 36°-37° are un efect benefic asupra sistemului circulator central si periferic dar si asupra metabolismului, musculaturii si sistemului imunitar. inapoi la titlu

Factorul mecanic. Presiunea hidrostatica a apei din bazinele si piscinele din Baile Felix are un efect benefic asupra sistemului locomotor si cardiovascular.


Tipurile de tratamente care se gasesc in statiunile Baile Felix si Baile 1 Mai:

 • balneoterapie (bai cu apa termala in vane si bazine)

 • hidroterapie (dus subacval, masaj subacval, hidromasaj Caracalla, dusuri speciale: Vichy, Cyklonik, jacuzzi)

 • electroterapie (bai galvanice, bai Stanger, diadinamice, ultrasunete, TENS, curenti interferentiali, unde scurte, magnetoterapie)

 • inhalatii cu apa termala si medicamente

 • impachetari si bai cu namol (EXCLUSIV la Hotel International)

 • masoterapie (masaj medicinal si limfatic, masaj de relaxare)

 • laseroterapie

 • kinetoterapie

 • mecanoterapie

 • termoterapie (impachetari cu parafina)

 • elongatii

 • unde scurte, TENS, magnetodiaflux)

 • inhalatii de aerosoli cu ape termale si medicamente

 • Tratamente Antiaging Ana Aslan Gerovital

 • Capsula Feng-Shui

 • Dus Vichy

Wellness: masaj, solar, hidromasaj complex, sauna, bai termale cu infuzie de plante, hidroterapie

Stranduri publice- apa termala

Strand Apollo- Felix
Statiunea Baile Felix

Total 10 bazine, un bazin in suprafata de 1000 mp cu apa termala, dotat cu instalatii acvatice de hidromasaj: 20 de paturi de masaj subacval, jocuri si caderi de apa; doua bazine de relaxare cu o suprafata totala de 1.700 mp pentru adulti; un bazin pentru inot de 330 mp dotat cu instalatie de produs valuri; doua bazine speciale pentru copii ,,Baby" si ,,Junior" cu o suprafata de 500 mp dotate cu jocuri acvatice. inapoi la titlu

Complexul dispune de unitati de alimentatie publica, autoservire, bar, cofetarie, patiserie, magazine, teren de sport, masaj, pedichiura, loc de joaca pentru copii.
- asistenta medicala;
- program de animatie pentru adulti si copii;
- jocuri de divertisment: Aquagym, Aquazumba, Nordic Walking, Jocurile vacantei, activitati copii.

Strand Venus
Statiunea Baile 1Mai

13 bazine, incepând de la bazinul de sarituri pentru cei curajosi pâna la bazinele pentru copii si cele cu apa termala.
Pe lânga plaja care inconjoara bazinele, strandul dispune de unitati de alimentatie publice, teren de sport, unitati pentru vânzarea articolelor de plaja.
Totodata asistenta medicala este asigurata in permanenta.

Aqua Park- Hotel President
Statiunea Baile Felix

Dispune de 13 piscine interioare, 5 piscine exterioare, o zona de agrement pentru copii, tobogan interior si exterior, sauna turceasca, baie turceasca, sauna finlandeza, centru de masaj, bazin cu valuri, grota mediteraneana,

Strand Padis
Statiunea Baile Felix

Dispune de 3 bazine cu apa termala naturala, oferind conditii de imbaiere optime. inapoi la titlu
Exista un bazin cu apa termala naturala cu o adancime de 1,5 metri, fiind recomandat adultilor. Celelalte bazine au o adancime maxima de 90 centimetri.
In incinta strandului exista o terasa de vara, magazine cu accesorii pentru plaja.
Clientii strandului au posibilitatea de a inchiria sezlonguri. inapoi la titluForumul Ghizilor de Turism IV
 
Eurotrip
 
autocar litoral Grecia 2018
 
 
vacante cu Jumbo Travel
oferte Revelion 2019 Romania, oferte Craciun Romania 2018
Esti ghid de turism? inscrie-te acum!
Litoral 2018 Bulgaria
litoral Bulgaria 2018

vacante in Romania

InfoTravelRomania InfoTravelGrecia totul despre Italia InfoTravelSpania InfoTravelUngaria InfoTraveRomania Blog
Oferte all inclusive Litoral Bulgaria 2018 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2018; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena;
City break © 2018 All Right Reserved. "InfoTravelRomania" is a registered trademark
Contact | Despre noi | InfoTravelRomania incurajeaza invatamantul romanesc: EvaluareInteractiva.ro