Litoral 2017 Grecia
   
Portal turism ce prezinta  piata turistica din Romania
vrem un like! blog INFOTRAVELROMANIA Twitter InfoTravelRomania YouTube InfoTravelRomania RSS InfoTravelRomania.ro Linkedin InfoTravelRomania.ro Pinterest InfoTravelRomania.ro
 
   
apartament regim hotelier regim hotelier apartamente garsoniere
cere vacanta ta!
Interviu | Ghizi turism | Evenimente turism | Stiri turism | Targuri Romania | Targuri internationale | Infotripuri | Lista mestesugari | Agentii turism | Sejururi | Circuite |
   
 
Sunteti aici: Home - Informatii turism - Interviu -

Interviu cu Florin Arjocu - Drumliber.ro
[13 ianuarie 2014 - 19 ianuarie 2014]

1.InfoTravelRomania: Cateva cuvinte despre drumliber.ro . Cati oameni ajuta la dezvoltatea acestui blog?
Florin Arjocu drumliber.ro

Florin Arjocu: Drum Liber este un blog de călătorie dedicat României
, un loc în care încerc să public lucruri chiar utile cititorilor. Pentru asta, am pus destul de mult accentul pe latura practică, iar articolele sunt destul de bine documentate.

Ca și destinații, pe DrumLiber.ro veți găsi informații despre România și despre români a căror poveste merită a fi spusă și altora. Am extins și la locuri care au aparținut cândva României. Chiar dacă acum sunt în alte state, românii de acolo sunt tot de-ai noștri.

După ce călătorisem de mai multe ori în cele peste 20 de țări vizitate până în 2009, în primavara acelui an am pornit proiectul DrumLiber.ro pentru a arăta românilor ce avem frumos în țara noastră. Ulterior i-am atașat și un site cu obiective turistice din România, site cu care am câștigat și un premiu la Webstock.
Florin Arjocu drumliber.ro

Ma bucur că astăzi DrumLiber.ro este probabil blogul de calatorie cel mai apreciat in Romania dintre cele prezintă destinații din țara noastră. Pentru aceasta mulțumesc celor care mă citesc și care m-au susținut de-a lungul timpului, dar și criticilor care m-au ajutat să îl îmbunătățesc.

Echipa Drum Liber a cunoscut fluctuații, iar acum pot spune că suntem efectiv trei oameni, din care doi suntem mai activi.

2.InfoTravelRomania: Eu stiu despre Florin Arjocu ca este unul din cei mai cunoscuti bloggeri de travel din tara si este specializat pe Romania. Daca as vrea sa promovez ceva din Romania as incepe cu tine. Dar spune-mi tu cateva cuvinte despre tine.
Florin Arjocu drumliber.ro

Florin Arjocu:
Când mă prezint încep cu faptul că sunt bănățean. Mă caracterizează faptul că de obicei lucrez cu bătaie pe termen lung. Și sunt încăpățânat să nu mă opresc nici dacă uneori e mai greu.

Trecutul meu s-a legat mai mulți ani de voluntariat, în filiala din Timișoara a BEST (Board of European Students of Technology). Este o organizație mare, cu filiale în peste 90 de universități politehnice de pe întreg continentul.

În anul 2004 descopeream România, la o vizită pe Cheile Nerei alături de un grup de portughezi. Acolo am văzut peisaje așa cum nu aș fi crezut că avem în România, iar în anii care au urmat am început să călătoresc tot mai mult, atât în țară, cât și în străinătate. Am călătorit foarte mult cu autostopul, lucru care a atras atenția presei, așa că am apărut de mai multe ori la posturi de televizor, radiouri și ziare de tiraj mare.

Au apărut și colaborări cu reviste și site-uri de turism, ultima este chiar recentă, cea cu revista Vacante la Tara. Faptul că Drum Liber își face bine treaba s-a concretizat și prin rubrica scurta săptămânală pe care o realizez la Radio România Actualități. Sau că mi se cer (și) mie recomandări cu bloggeri care să fie invitați la unele evenimente. Toate acestea se întâmplă datorită pasiunii, datorită plăcerii de a călători și a apropierii de frumoasa noastră țară.

3.InfoTravelRomania: Care este parerea ta despre presa de turism din Romania? Va mai exista presa de turism scrisa?


Florin Arjocu:
Cum "presa" se referă la toate publicațiile, indiferent în ce mediu se face publicarea, răspunsul este clar: DA. Nu se va schimba nimic radical, tot ce se schimbă este mediul în care se propagă mesajul. Adică mediile clasice (hârtie, televizor) vor scădea ca impact sau calitate, iar cele online vor fi în creștere permanentă. Este clar că viitorul aparține online-ului.

Presa scrisă de turism cred că are șanse doar pe anumite nișe foarte clare. Costurile sunt mari și publicul dispus să plătească mai există doar în anumite domenii. În anul 2014, trebuie să oferi ceva foarte valoros ori greu de distribuit altfel pentru a face oamenii să plătească ziarul sau revista respectivă. Iar cei nostalgici care doresc să simtă hârtia sunt tot mai puțini. În aceste condiții este greu să întreții o publicație scrisă, mai ales că aproape orice vrei să afli se găsește undeva pe internet, ba chiar poți cere păreri și vei primi deseori răspuns.

O nișă care va mai funcționa până când tehnologia IT va ajunge peste tot este cea a revistelor distribuite în rețelele de pensiuni, în avioane sau alte locuri în care omul are momente staționare.

4.InfoTravelRomania: Am observat ca comunitatea bloggerilor de travel este destul de mare si foarte unita. Va intalniti foarte des intre voi, vorbiti pe diverse teme etc.
Una a fost chiar de Revelion. Ultima intalnire a fost chiar pe 7 ianuarie 2014 la patinoarul UNIC de la Liberty Center.
Florin Arjocu drumliber.ro


Florin Arjocu:
Grupul "Blogosfera de turism" a fost creat la inițiativa lui Iulian Sîrbu, în august 2012. Ca să înțeleagă lumea, comunicăm pe un grup închis de Facebook, un grup dedicat doar celor care scriem despre călătorie și turism. Acolo aflăm lucruri interesante care ne pot ajuta, tot acolo plănuim campanii comune.

Precum ai spus, facem și evenimente offline, iar ultimul a fost organizat de mine, la patinoar. Vor urma și alte evenimente, poate chiar și excursii în grup. Cred că puterea grupului nostru stă în faptul că avem cu toții aceeași pasiune. Ajută și faptul că avem reguli clare care țin grupul unit și curat.

5.InfoTravelRomania: De asemenea am observat ca ai interventii la radio si esti invitat sa faci diverse prezentari in public. Ce ne poti spune despre aceste experiente?


Florin Arjocu:
Cred că acestea sunt rezultatul muncii a câtorva ani de zile. Cu cât cunoști mai multe, cu atât devii mai interesant pentru cei care pot beneficia de acele cunoștințe și experiențe. De exemplu sunt singurul blogger de călătorie care am participat la Congresul European de Turism Rural din toamna anului 2012 (Piatra Neamț), sunt singurul blogger român care a fost în Linz la o conferință internațională despre traseele construite de-a lungul Dunării. Am aflat multe lucruri interesante și puțin știute. Iar acestea sunt doar două dintre experiențele pe care le-am strâns și care au contribuit la apariția invitațiilor de care povestești.

Cred că am ajuns și eu într-o etapă în care nu doar cresc, ci pot să împărtășesc și altora din experiențele mele. Am călătorit foarte mult la noi, am văzut în paralel și ce au alte țări fiindcă e important să știm la ce ne raportăm în această lume, iar acum încerc să ajut și eu pe ceilalți, acolo unde am posibilitatea.

6.InfoTravelRomania: Cam cat calatoreste un blogger de travel pe an?


Florin Arjocu:
Unii mai mult, alții mai puțin. Eu cred că sunt printre cei care călătoresc mult. Aș spune că am cel puțin 15-20 de plecări pe an, dar mai depinde și cât de lungi sunt deplasările. Am fost plecat uneori timp de o lună de zile, alteori timp de 2-3 săptămâni.

7.InfoTravelRomania: Care sunt cele mai mari avantaje ca si blogger de travel? Reusesti sa faci si bani din acest blog?


Florin Arjocu: Avantajele principale vin din experiența călătoriei în sine.
Vezi locuri pe care mulți și-ar dori să le vadă, cunoști oameni foarte interesanți, afli povești deosebite. Iar acestea te schimbă, îți deschid noi orizonturi și te îmbogățesc spiritual.
Mă rapotez deseori la expresia "să am ce povesti nepoților". Cred că noi chiar vom avea ce povesti nepoților.

Subiectul financiar este mereu unul delicat. Fără dubiu pot spune că foarte puțini fac în mod constant bani din această activitate. Majoritatea bloggerilor nu vor constrângeri și au locuri de muncă stabile, iar libertate totală ai doar dacă nu depinzi de contracte și de nevoile altora.

Vorbind de Drum Liber, trebuie să spun că am pornit fără gând de a-l monetiza, am vrut un site curat, fără reclame, să fie "așa cum îl vreau eu". Și datorită costurilor tot mai mari apărute odată cu creșterea site-ului, în timp s-a schimbat puțin viziunea, așa că am stabilit câteva parteneriate și colaborări, majoritatea în sistem barter.

8.InfoTravelRomania: Care sunt planurile tale pentru anul 2014?


Florin Arjocu:
Fiindcă anul recent încheiat a fost unul foarte bun din punct de vedere al călătoriilor și evenimentelor, îmi doresc ca și 2014 să continue la fel. Pe de altă parte, creșterea trăită în 2013 aș vrea să se sedimenteze acum și să am astfel ocazia să îmbunătățesc materialele (pot spune, serviciile) pe care le ofer publicului.

Desigur, îmi doresc și sănătate și politici de stat cu viziune, bune pentru țară. Pe care le vom avea, judecăm peste un an :)


autocar litoral Grecia 2017
Eurotrip
oferte Grecia 2017, charter avion Grecia
Hotel Mera Resort
transfer Italia
Circuite Romania
oferte litoral 2017 Bulgaria, oferte litoral 2017 Bulgaria
Esti ghid de turism? inscrie-te acum!
Litoral 2017 Bulgaria
litoral Bulgaria 2017

vacante in Romania

InfoTravelRomania InfoTravelGrecia InfoTravelBulgaria oferte all inclusive Antalya InfoTravelUngaria InfoTraveRomania Blog
totul despre Italia InfoTravelSpania InfoTravelAustria InfoTravelMalta.ro vacante exotice
Oferte all inclusive Litoral Bulgaria 2017 pentru o vacanta la mare. Oferte litoral Bulgaria 2017; Sejur Bulgaria Nisipurile de Aur; Constantin si Elena;
City break © 2016 All Right Reserved. "InfoTravelRomania" is a registered trademark
Contact | Despre noi | InfoTravelRomania incurajeaza invatamantul romanesc: EvaluareInteractiva.ro