Cauta eveniment turism

  • Categorie

  • Anul si luna
  • Tara

  • Oras
Cauta numai dupa organizator
Namaste India Festivalul culturii indiene in Romania 2017

Categorie eveniment: Festival
Localitate: Bucuresti, judetul BUCURESTI, Romania

„NAMASTE INDIA” - Festivalul culturii indiene in Romania
Editia a IX-a, 12 - 24 iunie 2017, "Culorile Indiei, culorile lumii"


Sub inaltul patronaj al Ambasadei Indiei in Romania, Centrul Cultural „Rabindranath Tagore” va invita la cea de-a IX-a editie a festivalului culturii indiene „NAMASTE INDIA”, care va avea loc in perioada 12 - 24 iunie 2017, in trei locatii prestigioase din Bucuresti: Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, Institutul Francez si Hermitage. Urban Spiritual Hub.

Festivalul “Namaste India” isi propune sa devina anul acesta o punte de legatura intre cultura indiana si alte culturi ale lumii - romana, franceza, engleza, pakistaneza, africana - prin spectacole, proiectii de film, expozitii, ateliere, workshop-uri si intalniri. Editia din 2017 a festivalului va explora dimensiuni importante ale culturii nationale si internationale in cadrul mondial actual, aflat sub semnul globalizarii si al migratiilor: ideea de identitate nationala, valori culturale, traditie si continuitate, revalorizare culturala, colaborari interculturale, apartenenta si radacini, incluziune sociala. Activitatile din festival ofera participantilor sansa de a descoperi cultura indiana, valorizand in acelasi timp propria noastra cultura, perioada aleasa pentru desfasurarea evenimentului incluzand doua zile importante pentru identitatea nationala a fiecareia din cele doua tari: Ziua Internationala Yoga, recunoscuta oficial de ONU in 2014 (21 iunie) si celebrata la nivel mondial, si Ziua Internationala a Iei (24 iunie), sarbatorita cu mult entuziasm in tara si in comunitatile de romani din diaspora.

Festivalul reprezinta un spatiu de prietenie si o ocazie pentru dialog intercultural, prin includerea in festival a culturii Romani si punerea in evidenta a raporturile sale de lunga durata cu cultura indiana veche. Va invitam, deci, sa va apropiati de cultura multicolora si polimorfa a Indiei, in intalnirile sale cu alte culturi ale lumii, cu alte culori ale lumii.

Timp de doua saptamani, impreuna cu partenerii nostri noi sau de lunga durata, va invitam sa participati la activitati interdisciplinare dintr-un spectru larg de domenii care apartin patrimoniului cultural material si imaterial: film, design vestimentar, artizanat, muzica, dans, filosofie, literatura, pictura, fotografie, arta gastronomica, turism.

In perioada 12-14 iunie, la Institutul Francez, vor avea loc proiectii de film indian si concerte de muzica indiana clasica:

12 iunie: proiectia unui film despre copilarie, Fortareata / Killa, al carui actiune se petrece in timpul musonului, in regiuna Konkan, si a doua filme documentare etnografice despre locuri mai putin cunoscute din India.

13 iunie 2017: Muzica indiana, de la Gange la Rhône, atelier / masterclass de muzica clasica indiana, colaborare dintre francezul Nicolas Delaigue (sitar) si indianul stabilit in Franta, Nihar Mehta (tabla), care pune in evidenta experientele personale privind semnificatia muzicii clasice indiene in context international. In continuare, va avea loc proiectia filmului Legende pentru viata / The fall urmata de Q&A cu actrita Catinca Untaru, interpreta rolului fetitei Alexandria, si Andreea Diana Tanasescu, directorul de casting al filmului.

14 iunie 2017: Concert de muzica clasica "RASA - Saveurs musicales de l'Inde", cu Nicolas Delaigue (sitar), Bhaskar Das (bansuri), Nihar Mehta (tabla)

Intre 16 si 18 iunie, Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, partenerul traditional si gazda festivalului in aer liber dedicat culturii indiene, deschide spatiul satului romanesc dialogului cu civilizatia Indiei. Targul de produse artizanale, artizanii cu tesaturi specifice regiunii Gujarat, spectacolele de muzica si dans, lansarile de carte, pictura cu henna, cursurile de yoga, consultatiile medicale oferite de un specialist in Ayurveda, cursurile de limba hindi si sanscrita, atelierele de creatie pentru copii si adulti, precum si degustarile de produse gastronomice aromat-condimentate vor aduce vara indiana in satul romanesc.

Pe 17 iunie, incepand cu ora 16:00, puteti participa la un Concert Side Partition (trupa britanica de pop-rock fusion, formata din tineri indieni, pakistanezi si englezi), urmat de spectacolul de dans clasic „Kathak&Amour”, prezentat de Namrrta Raai.

Pe data de 18 iunie, India intalneste Africa, intr-un concert de bansuri si djembe. Dansurile vor incheia zilele dedicate de Muzeul Satului culturii indiene prin lansarea traducerii in limba romana a tratatului sanscrit de dramaturgie, Natyashastra, urmata de un spectacol de dans clasic Kathak intitulat „Sounds of Nature. Love for Divine”, concept si coregrafie Carmen Pesantez & Centrul de Arta Euterpe.

Pe 21 iunie sarbatorim Ziua Internationala Yoga, printr-o serie de evenimente organizate sub egida Ambasadei Indiei la Bucuresti. Practica fizica, mentala si spirituala veche de 5.000 de ani, yoga isi are originile in India, la data de 11 decembrie 2014, Adunarea Generala a O.N.U. a recunoscut valoarea universala a acestei traditii, declarand 21 iunie drept Ziua Internationala Yoga. Pe toata perioada festivalului vom fi onorati sa il avem alaturi de noi pe Swami Ananda Saraswati, calugar in traditia hindusa, Maestru Yoga si Vedanta, care vine la Bucuresti din Ashramul Yoga Vidya Gurukulam, aflat pe malul fluviului Gange. Una din intalnirile cu el va fi lansarea cartii „Yoga Vidya. Manual de yoga traditionala” pe 21 iunie, ora 19:00, la sediul Ambasadei Indiei.

24 iunie e Ziua Internationale a iei, ocazie sa aducem impreuna India si Romania intr-un eveniment de final al festivalului: Suflet din Carpati si Himalaya, concert cu instrumente de suflat din ambele tari. Veti putea asculta, in egala masura, cavalul ciobanesc, shehnaiul festiv, doine de drag si dor la fluier si bansuri. Prezinta artistii indieni Ashwani Shankar (shehnai), Bhaskar Das (bansuri), Udhai Mazumdar (tabla) si artisti romani cu instrumente traditionale.

Programul complet al festivalului este disponibil pe site-ul www.namasteindia.ro.

Organizatori: Ambasada Indiei in Romania si Centrul Cultural “Rabindranath Tagore”

Cu sprijinul: Incredible India (Oficiul de Turism Frankfurt).

Locatii: Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”, Institutul Francez - Cinema Elvire Popesco, Hermitage Urban Spiritual Hub, Eden Spa.

Sponsori: Dr. Reddy’s, Jet Airways, Himalaya Wellness, Hotel Razvan

Parteneri culturali: Editura Cununi de Stele, Centrul de Arta Euterpe, Casa de Cultura „Friedrich Schiller”, Art of Living, Zen Corner,

Parteneri media: National TV, N24, TVH, TVR, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, Radio Romania Antena Satelor, Ager Press, Romania Libera, Lumea Satelor, Jurnalul Bucurestiului, Editura Herald, Carturesti, Trinitas TV, Radio Trinitas, agentiadecarte .ro, romaniapozitiva .ro, 4arte .ro, onlinegallery. ro, calendarevenimente. ro, autentici. ro, umblat. ro, fest. ro, intellnews. ro
Galerie poze
Perioada: 12 iunie 2017 - 24 iunie 2017
Numar participanti: 5000
Organizator: Ambasada Indiei
Taxa de participare: fara taxa

Comentarii despre pagina: