Cauta eveniment turism

  • Categorie

  • Anul si luna
  • Tara

  • Oras
Cauta numai dupa organizator
9- 14 august 2017 Saptamana Haferland

Numar vizualizari: 6
Categorie eveniment: Festival
Localitate: Rupea, judetul Brasov, Romania

Peste 5000 turiști sunt așteptați sã guste tradițiile sãsești la cea de-a cincea ediție a festivalului Sãptãmâna Haferland

București, 22 iunie 2017 – Cea de-a cincea ediție a Sãptãmânii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovãrii zonei sãsești din Transilvania, cuprinse între Rupea și Sighișoara, va avea loc în perioada 9 - 14 august 2017 și așteaptã peste 5000 de turiști.

Tematica ediției de anul acesta a festivalului, gastronomia localã, a fost prezentatã în cadrul unei conferințe de presã susținute astãzi la casa sãseascã de la Muzeul Satului.

Având ca slogan “Tradiții sãsești în bucate de poveste!”, ediția din 2017 a Sãptãmânii Haferland își propune sã deschidã apetitul turiștilor pentru mâncarea tradiționalã sãseascã. Astfel, cei prezenți se vor putea bucura de zeci de feluri de mâncare, pregãtite atât de localnici din zonã, cât și de chefi experimentați. Printre preparatele care vor putea fi degustate în cele 6 zile de festival se numãrã ciorba de borboane, supa de gãinã cu tãiței de casã, rulada de fașirt, lichiul sau prãjitura cu rubarbã.

Cea de-a cincea ediție a Sãptãmânii Haferland va include localitãțile Archita, Roadeș, Homorod, Viscri, Bunești, Saschiz, Meșendorf, Rupea, Criț și Cloașterf. În cadrul festivalului, turiștii români și strãini vor putea sã asiste la brunch-uri cu preparate sãsești, concerte în bisericile fortificate și nu numai, piese de teatru, proiecții de film în aer liber, demonstrații de tradiții populare, precum și la tradiționalul bal sãsesc. În plus, cei mici vor putea participa la activitãți pregãtite special pentru ei, inspirate din istoria satelor sãsești.

Primele patru ediții ale festivalului Sãptãmâna Haferland au strâns mii de participanți și s-au bucurat de prezența a zeci de personalitãți ale vieții culturale și sociale din România și din Germania.

Tot în cadrul conferinței de astãzi de la Muzeul Satului a fost prezentatã și expoziþia „Din universul satului sãsesc transilvãnean - Wandsprüche: Gebet und Arbeit”, care face parte din patrimoniul Muzeului de Etnografie Braºov și care va putea fi vizitatã la Muzeul Naþional al Satului „Dimitrie Gusti” pânã pe 30 septembrie 2017. Aceasta prezintã þesãturile de perete, specifice comunitãților sãsești, denumite și Wandsprüche, care sunt brodate cu texte emblematice, cu sens moralizator.

Țesãturile se aflau prinse pe pereþii casei frumoase – gute Stube, în dulap, deasupra patului, pe rafturile glãjerului - Gläserkasten, pe ºtergare dar ºi în camera pentru þesut sau brodat ori la bucãtãrie, fiind unele din cele mai reprezentative obiecte de decor ale acestei comunitãți.
Organizatorii evenimentului, Fundația Michael Schmidt, împreunã cu Fundația Tabaluga, susținute de Fundația Adept, Fundația Mihai Eminescu Trust și Asociația Sașilor Transilvãneni în Germania, își propun sã impulsioneze turismul în zonã, nu doar pe perioada festivalului, ci pe tot parcursul anului, astfel cã inițiativele de promovare nu se opresc aici, aceștia organizând constant concerte, evenimente sportive și gastronomice, precum și alte activitãți care oferã participanților experiențe autentice în satele sãsești din Haferland.

Regiunea sãseascã din Transilvania a fost denumitã „Țara Ovãzului” sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau sã cultive cu precãdere ovãzul, din cauza climatului mai aspru.

Ediția din acest an a evenimentului beneficiazã de sprijinul partenerilor festivalului: Kaufland, Rompetrol, Automobile Bavaria, MHS Truck & BUS - în calitate de parteneri principali, Neumarkt, Transferoviar Grup, Star Transmission, Boromir, Pepsi, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Banca Transilvania, Schaeffler Romania,.

Despre Fundația Michael Schmidt
Fundația Michael Schmidt are ca scop principal conservarea patrimoniului cultural sãsesc, precum și dezvoltarea de proiecte educaționale pentru promovarea limbii germane în România. Printre proiectele implementate de fundație se numãrã: restaurarea Orgii Bisericii din Criț, finanțarea filmului “Orgile din Transilvania, o întoarcere în timp”, reconstruirea casei parohiale din Criț dupã planurile inițiale, redatã circuitului turistic sub denumirea de Casa Kraus, editarea volumelor „Povestea sașilor din Transilvania spusã chiar de ei” și „Criț, istoria, poveștile și viața unui sat de sași”, parteneriate culturale cu manifestãri de renume precum Sonoro Conac și Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

Începând din acest an, Fundația acordã o atenție specialã copiilor din comunitãțile în care își desfãșoarã activitatea prin înființarea unui program de sprijin educațional care este menit sã previnã abandonul școlar și sã susținã performanța pe termen lung.

Perioada: 9 august 2017 - 14 august 2017
Numar participanti: 5000
Organizator: Fundatia Michael Schmidt
Taxa de participare: fara taxa

Comentarii despre pagina: