Lisabona intr-o zi

  • lisabona
 
= 1511

Torre de Belém este punctul de plecare al turului nostru. De aici plecau navigatorii spre a descoperi noile teritorii, ce mai apoi urmau a le stapani. Pe faleza amenajata pe malul raului Tejo ajungem la Monumentul Descoperirilor, unde se poate urca cu un lift pentru a admira panorama frumoasa a zonei. De aici se traverseaza un pasaj subteran catre Mosteiro dos Jerónimos, construita la dorinta regelui Manuel I, unde se afla si mormantul lui Vasco da Gama. Specific acestei catedrale este constructia coloanelor, unice in lume, sculptate in forma funiilor marinaresti, parca impletite. Manastirea este o constructie spectaculoasa si ea, cu o curte interioara superba si elemente arhitecturale si decorative tipice arhitecturii maure. Torre de Belém si Mosteiro dos Jerónimos apartin Patrimoniului Cultural Mondial UNESCO.

Sursa foto: Imperator

Autobuzul 28 strabate toata zona de Belém pana la Praça do Comércio, unde coboram pentru o plimbare in Orasul de Jos sau Baixa. Este o zona minunata, cu cladiri perfect aliniate, stradute inguste care urca ori coboara, cafenele, magazine si celebrele si delicioasele pastelaria, patiseriile traditionale portugheze. Ne plimbam pe jos pe Avenida de Liberdad, pana la Elevador de Santa Justa, liftul proiectat de Raul Mesnier de Ponsard, inginer nascut in Porto din parinti francezi, si ucenicul lui Gustave Eiffel. Constructia liftului a inceput in 1900 si a fost finalizata in 1902, initial a functionat pe baza de motor cu aburi, ca mai apoi in anul 1907, liftul sa functioneze pe curent electric. Ajungem la Bairro Alto, de unde Lisabona se vede de sus, in toata splendoarea ei, iar aici ii putem numara colinele, cea mai inalta fiind cea pe care se gaseste Castelo São Jorje.

Si nu poti veni o zi in Lisabona fara sa te urci in celebrul tramvai 28, care face turul zonelor vechi ale capitalei portugheze. Ne plimbam aproape o ora, admirand de pe scaunele de lemn, in bataia curentului de la geamurile deschise, farmecul unic intalnit doar aici: strazi abrupte, aglomeratie, localnici la colt de strada povestind cu siguranta o zi din viata lor, casele apropiate, unite intre ele de sforile pline cu rufe. Si asa ajungem in Alfama, cel mai vechi cartier al Lisabonei, cu strazi inguste si pitoresti, singurul cartier care a supravietuit marelui incendiu din anul 1755, care a distrus aproape tot orasul. Ne plimbam pe jos pe stradutele pline de localuri unde se canta Fado si ne putem opri oriunde sa savuram un pranz cu specific portughez, incantat de o muzica traditionala pe masura.

Dupa pranz vizitam Catedrala Santa Maria Maior (Sé de Lisboa), apoi luam acelasi autobuz 28 spre zona noua a orasului Lisabona si coboram la Oceanarium. Aici o cladire imensa, spectaculoasa, impartita in 4 incaperi imense, fiecare dintre acestea reprezentand cate un ocean al lumii, ne invita parca a o vizita. Iar in mijlocul constructiei gigant, un acvariu extraordinar de mare si animat: rechini, pisici de mare, pinguini si bancuri intregi de pesti, toti stateau la fotografii, incantati de vizitatorii Oceanariumului.

Acesta este si punctul de plecare al telecabinei, cu traseul Oceanarium – Torre Vasco da Gama. Traseul dus-intors dureaza 30 de minute si este de-a dreptul sublim: esti suspendat deasupra apei, stalpii de sustinere calca direct in raul Tejo, iar de sus poti savura intreaga panorama a orasului: podurile de peste rau, ambarcatiunile de la mal, obiectivele vizitate initial pe jos, orasul cel nou, chiar si un vas de croaziera ce tocmai a acostat aici.

Toata Lisabona straluceste intr-un apus de soare absolut spectaculos, atunci cand ziua dispare putin cate putin, pentru a aprinde toate luminile orasului, ce noaptea il transforma intr-o adevarata feerie. Pozele nu pot descrie nici un sfert din adevaratul gust al Lisabonei noaptea, sunt mii si mii de beculete, care evidentiaza fiecare obiectiv si care te introduc pur si simplu intr-o alta lume, poate mai efervescenta decat aceea din cursul zilei, o lume de poveste.

Alexandra Lazarescu

Editor blog InfoTravelRomania “Lumea este o carte si cine nu calatoreste citeste numai o pagina”, spunea Sfantul Augustin. Eu spun despre calatorii ca imi sunt cele mai bune prietene, asa ca am inceput sa scriu impresii din fiecare loc unde am avut norocul sa ajung. Vacantele le-am considerat intotdeauna oportunitati si m-am bucurat de fiecare loc vizitat, astfel mi-am putut forma o parere despre cum traiesc, cum gandesc si cum sunt zi de zi diverse popoare. Cea mai buna investitie in tine, ca om, pentru a te forma si pentru a intelege este, fara indoiala, CALATORIA. Apoi, am considerat absolut minunata pasiunea mea de a impartasi si altora ceea ce am strans, ca informatii, amintiri si experiente si am devenit ghid de turism. Va invit sa savurati deliciul scrierilor mele, simtindu-va ca intr-o calatorie reala citindu-mi articolele.

You may also like...

litoral 2015 Grecia, litoral 2015 Romania, litoral 2015 Bulgaria